Mercedes B klasa – kompaktni monovolumen

mercedes b klasa
Pexels.com

Mercedes B klasa je kompaktni automobil koji se proizvodi od 2005. godine. Veličinom između A i C klase.

B klasa je kompaktni monovolumen predstavljen je u martu 2005. na Sajmu automobila u Ženevi.

Cilj je bio da se popuni praznina između manje A-klase i veće C-klase. Redizajniran je početkom 2008. godine.

Manji je od Mercedesove A klase i dolazi isključivo s prednjom vučom i četvorocilindričnim motorom.

Benzinci imaju od 109 do 140 konjskih snaga (KS), a dizelaši od 95 do 193 KS.

Postoji i varijanta B 170 NGT koja omogućava kombinovani benzin/plin pogon. Kada se sve sabere Mercedes B klasa je uspešan automobil u svojoj kategoriji.

U standardnu opremu su uključeni ABS, ASR, ESP, sistem za pomoć kod kočenja, vazdušni jastuci za vozača i suvozača kao i bočni vazdušni jastuci, zatezači pojaseva i aktivni nasloni za glavu.

Verzije motora

Dizeli troše oko šest litara kod najslabijih modela dok jači troše nešto više. Benzinac, a pogotovo najjači model s 193 KS troši daleko iznad 10l. Automatski menjač Autotronic dostupan je bio kao dodatna oprema.

Od karakteristične opreme ima sistem nazvan “Easy-Vario” koji omugućava svim sedištima osim vozačevog da se lako uklone iz automobila. Ovo je sjajna pogodnost ako je potrebno automobilom prevesti neke krupnije stvari.

mercedes b klasa
Foto: Shutterstock

Merceses B klasa takođe ima tzv. “sendvič pod” koji se sastoji od duplog dna automobila. Zbog ove tehnologije menjačka kutija je izostavljena pa na zadnjem sedištu ima više prostora za noge putnicima.

Zbog ove inovacije pri frontalnom sudaru pod i celo podvozje i kutija menjača ne guraju u kabinu nego kližu ispod automobila. Zbog ovog je B klasa dobila najvišu ocenu na Euro NCAP testu.

Prtljažnik u najvećoj varijanti dostiže 2245 litara zapremine.

Prednosti i mane B klase

Među prednostima Mercedesa B klasa na osnovu iskustava vozača izdvaja se kompaktnost, pristupačnost, visok položaj sedenja, enterijer visokog kvaliteta, pomenuta varijabilnost unutrašnjosti, sigurnost u vožnji i jednostavnost.

U mane s ubrajaju cena, skuplja dodatna oprema, lošiji automatski menjač, ”prgav” dizel motor, rđa na vratima, blatobranima…