Mercedes C klasa – nova platforma, čelik i aluminijum

mercedes C klasa
Foto: Shutterstock

Aktuelna, četvrta generacija Mercedes C klasa W205 lansirana je na Međunarodnom sajmu automobila u Severnoj Americi 2014. godine.

To je prvi automobil koji je koristio potpuno novu platformu Modular Rear Architecture (MRA). Prvi put koristio se aluminijum i čelik velike čvrstoće, što je rezultiralo smanjenjem težine za oko 100 kilograma.

C klasa Mercedes W205 automobila dolazi u četiri verzije karoserije – limuzina (W205), karavan (S205), kupe (C205) i kabriolet (A205).

Mercedes C klasa može da se pohvali izuzetno velikim izborom motora, kako benzinaca tako i dizela. Motori u osnovnoj ponudi su sasvim dovoljni i adekvatni za svakodnevnu vožnju. Poprilično su štedljivi – potrošnja je oko 7,9 litara na 100 km.

Za bolje performanse i snažniju mašinu, dostupni su i jači benzinski motori. Treba imati na umu da su oni i skuplji za održavanje i da im je potrošnja znatno viša. Dizel motori u Mercedesu C klase u proseku troše između 6 i 8 litara na 100 km.

Mercedes C klasa: Dizajn i udobnost

U standardnu opremu su uključeni ABS, ASR, ESP, bočni i vazdušni jastuk za vozača i automatski zatezači pojaseva. Ovi modeli mogu da se pohvale kvalitetnom, inovativnom i preglednom instrument tablom.

Uz to svi modeli imaju poboljšano vešanje i direktniji upravljač, odnosno volan je standardno dobar. Na Euro NCAP testu sigurnosti Mercedes C klasa je dobila najvišu ocenu. U pitanju je veoma siguran automobil, koji pruža iznad prosečnu udobnost u vožnji.

Svaki model može da se pohvali veoma prostranom unutrašnjošću, koja je fino i elegantno uređena, ali odgovora svakodnevnom korišćenju. Takođe, velika prednost ovih modela jesu dugotrajnost, pouzdanost, a posebno se ističu dugotrajni potrošni delovi.

Mercedes C klasa: iskustva i saveti vozača ovih modela

Prilikom kupovine polovnih mercedesa, a posebno onih druge generacije, vozači se savetuju da posebno obratite pažnju na elektroniku.

Vlasnici su se često žalili da su imali probleme sa prekidačima za svetlo i brisače.

Šestocilindrični i CDI motori odlično su se pokazali u praksi, dok su četvorocilindrični uglavnom pravili probleme posle 250.000 pređenih km. Automatski menjači su se pokazali boljim od manuelnih.

Iako šasija i korozija tog dela generalno nisu problem za Mercedes, trebalo bi da obratite pažnju na tačke spajanja karoserije. Osim toga, iskustva vozača su pokazala da katalizator na običnim motorima zna da se zapuši i pre 120.000 pređenih km.

Mana je malo mesta na zadnjim sedištima, naročito kod druge generacije, i ne baš niske cene nekih rezervnih delova.

Na sajtovima za prodaju polovnih automobila možete očekivati poprilično velik raspon cena. Uzrok je činjenica da se automobili ove serije proizvode već više od 25 godina.

Mercedes C klasa polovni automobili su veoma dobrog kvaliteta i nisu baš standardni polovnjaci.

mercedes C klasa
Foto: Shutterstock

Cena

Za automobile prve generacije – Mercedes C klasa W202, koji su proizvedeni 90-ih dodina prošlog veka, potrebno je izdvojiti između 1.500 i 3.500 evra. Cena se prvenstveno formira na osnovu stanja u kojem se vozilo nalazi i opreme.

Kada su u pitanju automobili ove klase W203 druge generacije cena tih vozila uglavnom se kreće od 2.500, pa sve do 6.500 evra, a u obzir se, pored godine proizvodnje, mora uzeti i stanje u kojem se nalazi automobil, kao i opremljenost određenog vozila.

Kada je u pitanju C klasa W204 četvrte generacije, cena tih vozila se kreće od 6.000 do 16.000 evra. Iako se za ove modele može reći da su stariji, Mercedes C klasa polovni automobili itekako “drže” cenu.

Svakako da je nova C klasa poprilično visokog cenovnog ranga, što i ne čudi s obzirom na to da je u pitanju izuzetno luksuzno opremljen automobil koji dolazi sa vrhunskim performansama.

Kada je u pitanju nova C klasa cena vozila kreće se oko 25.000 evra.

Zaključak

Na osnovu navedenih karakteristika možemo zaključiti da je ovo jedan izuzetno dobar i kvalitetan automobil, što se svakako i moglo očekivati kada su modeli ovog nemačkog proizvođača u pitanju.

Ovaj automobil svakako ima brojne prednosti, ali i određene mane, kao uostalom i svaki drugi model, a vozačima nudi veliki broj mogućnosti bez neočekivanih i neprijatnih iznenađenja. Na našem podneblju su nemački automobili generalno veoma popularni, a isti je slučaj i sa C klasom.

Kada je u pitanju veliki servis vozila C klasa zahteva redovno održavanje i brigu po propisanim uputstvima, pre svega ukoliko se radi o nešto starijim automobilima iz prve ili druge generacije.

Mercedesovi automobili su poprilično dobro izrađeni, ali samo će redovna inspekcija vozila učiniti da sve performanse automobila i motora budu uvek na vrhuncu.