Pežo 208 – maska za kojom se svi okreću

Foto: Shutterstock

Kada je predstavljen 2019. godine Pežo 208 bio je prvi primer promene strategije i prekida sa dizajnom koji je dominirao na prethodnim modelima

Ovim rečima se izrazio Žil Vidal, direktor dizajna namerno provocirajući glavnog konkurenta “Renault Clio 5”, koji se drži sličnih linija.

Pežo 208 doneo je još jednu promenu. Ranije modeli su dobijali naziv sa brojem više od prethodnog modela. Ovaj put Pežo nije izabrao veći broj – npr. 209 već je jednostavno napravio novi 208.

Od 1983. godine, svi Pežoi u ovoj klasi – 205, 206, 207 i na kraju 208 – držali su se ovog pravila, kako bi označili novu generaciju. Svi su postigli uspeh u prodaji, računajući i dosadašnji 208, koji se još proizvodi zbog stalne potražnje.

”Očnjaci” – glavna karakteristika novih Pežoa

Novi Pežo 208 ima upečatljiv dizajn, a glavna vertikalna LED dnevna svetla, i ogromne “očnjake” koji su ugrađeni u branik. Sličan detalj imaju i SUV modeli 2008 i 3008.

Uz još neke izmene vizuelni efekat je postignut i Pežo 208 je automobi za kojim će se svi okrenuti posebno ako je u nekoj od sportskih verzija sa atraktivnom bojom.

U osnovnoj verziji pogoni ga konvencionalni agregat 1.2 Pure Tech/130, ali ponuđen je i u 100 % električnoj verziji, nazvanoj e-208. Enterijer takođe služi za ponos Pežou.

Foto: Shutterstock

Enterijer i elektronika – još jedan poen za Pežo 208

Instrument tabla u sastavu je sada dobro poznatog „i-cockpita“, koji karakteriše sve Pežoe novije generacije. Ovo rješenje se ne sviđa svim vozačima i karakteriša ga mali upravljač, podrezan na donjem i gornjem delu, kako bi što manje zaklanjao instrumente.

Novi Pežo 208 je opremljen pametnim tehnologijama kao što su TomTom Traffic, Mirror Screen povezivost i bežično punjenje. Novi 208 može otvoriti bez uzimanja ključa iz torbe ili džepa – jednostavno uhvatite ručku i vozilo će se otključati.

Ako zaboravite zaključati vozilo na odlasku, sistem će se automatski zaključati i potvrditi zvučnim signalom.

U ponudi je i aplikacija MyPeugeot koja pruža informacije o napunjenosti baterije, broju prieđenih kilometara, preostalom vremenu punjenja itd.