Suzuki Jimny – Cena i karakteristike čuvenog malog terenca

Suzuki Jimny cena
Foto: Shutterstock

Živahni maleni terenac Suzuki Jimny stekao je veliku popularnost zbog svojih specifičnosti i karakteristika, ali i cena Suzuki Jimny-a je prihvatljiva za ovaj nebični SUV.

Suzuki Jimny je mali SUV kojim se Suzuki ponosi. Napravljen je da savlada off road terene i prilagođen je avanturama.

Glavna karakteristika ovog Suzukija je ”kockasti” izgled. Automobil obiluje retro detaljima, ali i funkcionalnostima pravog terenca. Ima okrugle farove sa brisačima i krov koji sprečava da blato ili voda prodru prema vratima.

Unutrašnjost, tvrde u Suzukiju, ima samo ono što je neophodno. Svaki detalj je posvećen lakom i jednostavnom snalaženju.

Motor i pogon

Robusni okvir karoserije, opremljen je pogonskim motorom od 1,5 litara. Vodi vas kuda god želite sa agilnošću i snažnim obrtnim momentom kada vam je to najpotrebnije.

Motor generiše snažan obrtni moment u širokom opsegu obrtaja za dobre performanse na terenu. Mali i lagan, pruža visoku efikasnost goriva. Motor od 75 kw, pruža 102 konjske snage.

Jimny je od prve generacije uvek imao okvir koji nudi solidnu osnovu za ozbiljne performanse na terenu.

Osovinski razmak pomaže Jimniy-u da obezbedi superiorno prijanjanje na različitim površinama. Kada prepreka gurne jedan točak nagore, osovina pritiska drugi točak nadole da bi povećala kontakt guma sa tlom u ​​teškim uslovima puta.

Suzuki Jimny se prilagođava svakoj terenskoj situaciji. Imate mogućnost da prebacite ručicu prenosa na 4L režim za maksimalni obrtni moment i vuču.

Suzuki Jimny je dizajniran tako da uglovi prelamanja prema tlu omogućavaju da se nosite sa strmim i oštrim padinama i preprekama bez struganja branika ili podvozja.

Suzuki Jimny cena
Foto: Shutterstock

Dodatna oprema i karakteristike Jimny-a

Poseduje LDS control: ako dva točka dijagonalno jedan od drugog ”prokližu” dok putujete preko klizavih površina. Ova funkcija automatski koči proklizavajuće točkove i preraspodeli obrtni moment na druga dva točka.

Hil hold control funkcija omogućava da se krećeta naviše i napred bez opasnosti kotrljanja unazad na strmini.

Hill descent control aktivira se na teškim spustovima, pritiskom na dugme. Ona automatski aktivira kočnice i održava fiksnu brzinu tako da možete da se koncentrišete na upravljanje bez upotrebe pedale kočnice ili kvačila.

Kada se kreće, Jimny koristi dva senzora — monokularnu kameru i laserski senzor — da utvrdi da li postoji rizik od sudara sa vozilom ispred ili pešakom. Kada detektuje potencijalni sudar, automobil se ponaša u zavisnosti od situacije i sprečava eksces.

Jimny automatski prebacuje farove između dugih i kratkih svetala u zavisnosti od osvetljenja i prisustva drugih vozila.

Sistem za budnost detektuje ako vozilo „luta“ zbog vaše pospanosti ili umora. Napravljen je da izdaje audio i vizuelna upozorenja kako biste bili upozoreni.

Jimny vam pomaže da ostanete na pravom putu. Ako nenamerno skrenete iz svoje trake dok vozite velikom brzinom, ova funkcija je dizajnirana da vibrira volan i izdaje vizuelno upozorenje kako bi podstakla bezbedniju vožnju.

Cena i popularnost Suzuki Jimny-a

Sve ove karaktereistike doprinele su popularnosti Jimny-a. Prodat je u tri miliona primeraka širom sveta

Cena za novi Suzuki Jimny 2022. godište je oko 27. 000 evra.

Za modele proizvedene početkom dvehiljaditih možete naći za manje od 5.000 evra. Za onaj star oko 8, 9 godina cena ide od 10.000 evra.