10 najskupljih automobila u 2022. godini

Unsplash.com

Listu najskupljih automobili na svijetu 2022. godine predvodi jedan Rolls-Royce. Cijelom listom dominiraju modeli Buggatija, ali i pojedina imena poznata samo kupcima unikatnih sportskih vozila.

Lamborghini Sian FKP37

Lamborghini Sian FKP37 najbrži je model u bogatoj istoriji italijanskog proizvođača superbzih i luksuznih automobila. I prvi koji ima dodatni električi pogon. Napravljena su samo 63 kupe i 10 roudster modela.

Pokreće ga hibridni V12 motor čija snaga čini da Lamborghini Sian FKP37 od 0 do 100 ubrzava za 2,8 sekundi.

Lamborghini Sian FKP 37
freewallpapers.com

Ime FKP37 je dobio po inicijalima pokojnog osnivača Woksvagen grupe, Ferdinanda Karla Piaca koji je rođen 1937. godine

Prvi ”elektrifikovani” Lamborghini ne koristi glomazne litijumske baterije već je motor hibridizovan pomoću Lamborghinijeve tehnologije superkondenzatora. Košta oko 3,6 miliona dolara.

Koenigsegg Jesko Gemera

Neuobičajeni sportski četvorosjed Jesko Gemera švedskog proizvođača specijalizvoanih brzih automobila je najbrži koji je ikada napustio fabriku Koenigsegg.

Ispod karoserije od ugljeničkih vlakana krije se 1.600 konjskih snaga sa specijalnim E85 pogonom. Riječ je o novoj tehnologiji kojom se motoru omogućava da radi na etanol, metanol ili klasičan benzin. Takođe Jesko Gemera se može kretati potpuno pomoću elektromotora.

Koenigsegg Jesko Gemera
Pexels.com

Najjači pogon V8 motora ovog sportskog vozila je ipak čist benzin kada ”jaše” na 1280 konjskih snaga. Tvrde da Jesko može dostići brzinu aviona od preko 400 km/h, a do 100 km/h za samo 1,9 sekundi. Za još letačkog utiska tu su bočna ”peraja” inspirisana vojnim avionom F-15. Sve to košta oko 4,1 milion dolara.

Bugatti Chiron Super Sport

Još jedna leteća zvijer je Bugatti Chiron Super Sport kojeg pokreće 8-litarski kvad-turbo V16 motor, proizvodeći 1600 konjskih snaga i najveću brzinu od 439 km/h. Karoserija je razvijena uz pomoć brenda trkačkih automobila Dallara.

Ovom Bugattiju je potrebno 5,8 sekundi od 0 do 200 km/h.
Da bi se poboljšala aerodinamika, dizajnirani su specijalni točkovi sa pet krakova, a Michelin je napravio gume koje su specijalizovane za velike brzine do i preko 400 km/h.

Bugatti Chiron Super Sport košta 3,9 miliona dolara.

Gordon Murray T50s Niki Lauda

Ovo je ”track only” verzija posvećena višestrukom šampionu formule 1 Nikki Luadi i juriće samo po stazi te za sada nije predviđena za puteve.

Naslanja se na tradiciju T. 50 – Type 500 sportskog modela koje je razvio čuveni automobilski sportski brend “Gordon Murray Automotive”, inspirisan modelom McLaren F1. Na spoljnom dizajnu ističe se peraje koje poboljšava stabilnosti, a na njoj je logotip Nikki Lauda.

https://www.youtube.com/watch?v=OWlj-Yle22g

Čuveni dizajner Gordon Murray najavio je da će biti napravljeno samo 25 primjeraka, svaki sa personalizovan i sa posebnim imenom po jednoj od 25 pobjeda koje su na trkama Formule 1 ostvarili automobili Gordona Murraya.

Nevjerovatna činjenica je da je autmobil težak osamo 825 kilograma od čega V12 motor oduzima 162 kg. Cijena: 4,3 miliona dolara.

McLaren Sabre

Iako je Meklaren 2017. godine najavio da je Sabre koncept kreiran prvenstveno za “PlayStation 4” Gran Turismo, otišli su par koraka dalje.

Tačnije 15 koraka dalje, koliko je napravljeno modela McLaren Sabre i to na poseban način u kojem učestvuju naručioci.

Kreiran je prilagođeni program koji podrazumijeva da su kupci sve vrijeme doprinosili kreiranju i prilagođenom dizajnu modela prema svojim zahtjevima – ali uglavnom se to odnosi na izgled i enterijer.

Mclaren Sabre
dailyadvent.com

Sve Sabre modele pokreće 4-litarski tvin-turbo V8 motor koji proizvodi 824 konjske snage. Razvija brzinu od oko 350 kilometara na sat, najbrže što je Mclaren ikad proizveo ako računamo automobile. Cijena mu je oko 4,8 miliona dolara.

Aston Martin Victor

Aston Martin je ovim modelom odao počast petro-magnatu Victoru Gauntletu, poznatom biznismenu koji je oživio kompanij početkom 1980-ih.

Široke i izvajane bočne detalje je kreirao Robin Hamilton uključujući i specifične integrisane bočne izduvne cijevi.

Aston Martin Victor
besthdwallpaper.com

Retro šmek Victoru daju tamnozelena boja i prilagođeni točkovi, ali u unutrašnjosti krije se moderna i snažna pogonska jedinica za ovu konstrukciju – masivni V12 sa zapreminom od 7,3 litara i maksimalnom snagom od 836 konjskih snaga. Victor ima šestostepeni manuelni mjenjač, što ga čini najsnažnijim Aston Martinom.

Famu oko ovog modela pravi to što na svijetu postoji samo jedan primjerak i to će, prema službenim navodima od strane Aston Martina, ostati tako. Cijena je (bila) oko 5 miliona dolara.

Pagani Huayra Tricolore

Specijalno izdanje kompaktnog sportskog italijanskog automobila ograničeno je na tri modela.

Ime i izgled omaž su italijanskoj vazduhoplovnoj akrobatskoj grupi Frecce Tricolore, koja je prošle godine proslavila 60. godišnjicu postojanja. Sličnu posvetu u Paganiju su napravili i prije 10 godina, na 50. rođendan pilotske družine, sa modelom Zonda Tricolore.

Pagani Huayra Tricolore odlikuje se sa više detalja koji su preuzeti iz avio-dizajna.

Kokpit vozača inspirisan je kokpitom mlaznog aviona koji je proslavio Frecce Tricolore. Slično je i sa materijalima i dekorativnim svjetlima, a naglašene su lajsne u bojama italijanske zastave.

Kroz prednji branik hladan vazduh ulazi pravo u motor, a vazduh prolazi i kroz usisnu lopaticu iznad glave motora, kako bi se osigurala i povećala efikasnost. Glavne adute Tricolore skriva ispod karoserije: 6-litarski tvin-turbo V12 motor je nadograđen da proizvodi 840 konjskih snaga – do sad najmoćnijim članom porodice Pagani.

Košta 6,7 miliona dolara.

Bugatti Centodieci

Riječ je o još jednoj posveti i godišnjici. Bugatti je dizajnirao samo 10 modela Centodieci kako bi obilježio bogatu i burnu 110-godišnju istoriju.

Centodieci kombinuje šasiju najprodavanijeg modela Bugatti Shiraza sa eksterijerom inspirisanim legendarnim sportskim automobilom EB 110 iz 1990. godine.

Uska prednja rešetka u obliku potkovice – prepoznatljiv detalj Bugattija – uparena je sa horizontalnim letvicama, a zatim prednjim svjetlima, stvarajući upečatljiv izgled. Robustnost stvara pet sfernih ventilacionih otvora sa strane, kao i stakleni poklopac 8-litarskog 16-cilindarski motora sa četiri turbo punjača i 1600 konjskih snaga.

Centodieci do stotke juri za 2,4 sekunde, a brzinu od 300 kilometara na sat razvija za 13,1 sekundu.

Po cijeni od 9,7 miliona dolara prodato je svih deset modela koji su sve platili ranije kako bi bili na listi čekanja. Zanimljivo je da se i mjestom na listi čekanja trguje pa je jedan od vlasnika odlučio da proda svoje mjesto za više novca što nije nepoznata praksa.

Bugatti La Voiture Noire

Ovaj fantastični crni automobil sa cijenom od 18,7 miliona dolara bio je najskuplji na tržištu novijih automobila sve do 2021. godine.

Karoserija ”noćnog vozila”, kako glasi prevod imena, koja se fantomski presijava od odbljesaka noćnih svjetiljki ili mjeseca, u potpunosti je napravljena od ugljeničkih vlakana, a svi njegovi dijelovi su ručno izrađeni.

S obzirom na neophodan nivo vještine i preciznosti, trebalo je dvije godine za proizvodnju i testiranje i predat je 2019. godine vlasniku, koji je odlučio da ostane nepoznat.

Rolls-Royce Boat Tail

Na prvom mjestu specijalni i nesvakidašnji model Rolls-Royce-a čiji svaki detalj ”vrišti” na bogatstvo. Rolls-Royce Boat Tail je kabriolet čiji izgled karoserije je inspirisan oblikom odnosno pojedinim dijelovima graciozne J-class jahte iz 1932. godine.

Ovaj super-unikatni automobil razvijen je i dizajniran zajedno sa odabranim klijentima čuvenog proizvođača vozila. Rolls Royce se hvali da je napravljen uz pomoć zanatskih i umjetničkih vještina koje stoje na raspologanju samo njima i nikome više u cijeloj automobilskoj industriji.

Rolls-Royce Boat Tail Ima ogroman broj zanimljivih komponenti, a jedna od njih je luskuzni set za serviranje ručka na otvorenom!
Pokreće ga 6,75-litarski tvin turbo V12 motor.

Cijena od 28 miliona dolara, čini ovu Rolls-Royceovu “jahtu” zvanično najskupljim novim automobilom na svijetu.