Alfa Romeo Tonale za novu eru brenda

Predstavljen novi Alfa Romeo Tonale
Alfa Romeo Tonale

Alfa Romeo Tonale je prvi model koji označava novu eru italijanske firme koja će se posveteiti hibridima i električnim vozilima.

Novi Alfa Romeo Tonale označava početak renesansa italijanskog brenda pod novim vlasnikom Stellantisom. Ideja je da Alfa Romeo mora radikalno da revidira svoj pristup kako bi opstao.

Tonale je kompaktni SUV, konkurencija Audiju Q3 i Volvu XC40, i nije samo prvi model nove ere Alfa Romea već prvi kojim je kompanija zakoračila u elektrifikaciju.

To će biti centralna politika ovog italijanskog brenda. Alfa će od 2027. godine proizvoditi samo električne automobile.

Nakon predstavljanja Tonalea ove godine, plan je da svake godine do 2030. godine bude lansiran novi automobil. Ovo je rekao izvršni direktor Jean-Philippe Imparato, čovek koji je ranije vodio operacije u Peugeotu.

Već se govori o prvom potpuno električnom modelu iz Alfe, malom SUV-u za koji se pretpostavlja da se zove Brennero, biće predstavljen 2025. godine, a očekuje se i model sa oznakom GTV, za koji se priča da će biti električni kupe sa četvoro vrata. Pojaviće se i zamene za trenutne Giulia limuzina i Stelvio SUV modele, a tu su i dugoročni planovi za sportski automobil.

Izvesna je proizvodnja i budućeg GTV-u modela u telu kupea sa četvoro vrata.

„Sledeće godine ćemo predstaviti koncept koji nije daleko od GTV-a, sa dovoljno prostora da udovolji očekivanjima kupaca, od 2025. do 2027. godine“, rekao je Imparato.

Tonale, kao i Stelvio, dobili su imena po čuvenim italijanskom planinskim lancima.

Nova platforma Alfa Romea na Stellantis osnovi

Ovoće biti poslednja Alfa koja je zasnovana na platformi koju je razvila bivša matična kompanija Fiat Chrisler Automobiles (FCA). Ista platforma je kod modela Jeep Renegade – pre nego što budući modeli pređu na Stellantisove globalne platforme.

Alfa je potvrdila da je platforma pripljena za potpuno električni Tonale ako bude postojala potražnja za njim.

Sa 4,53 metra dužine i 1,84 širine, te 1,6 metara visine, automobil je skoro identičnih dimenzija kao Q3.

Tonale će postaviti standarde u segmenti vozne dinamike, tvrde u Alfi.

Koristi MacPherson suspenziju sa selektivnom frekvencijom, postiže 50:50 odnos distribucije težine sa adaptiranim sistemom kočenja. Ovo omogućava „trenutnu reakciju“, dok se za performanse upravljanju tvrdi da su najresponzivnije u ovom segmentu auto-tržišta.

Pogon – elektrifikacija i sportski duh Alfa Romeo Tonalea

Tonale asortiman se sastoji od dve varijante: jedne na polu-hibridni pogon (mild-hybrid) sa izborom između 128 ili 158 konjskih snaga i plug-in hibrida. U Alfi su rekli da elektrifikacija mora da bude u skladu sa „brendom i njegovom DNK“ i istovremeno da „reanimira sportski duh 21. veka“.

Obe mild-hybrid varijante koriste četvorocilindrični 1,5-litarski benzinski motor uparen sa sedmostepenim automatskim menjačem sa automatskim kvačilom i električnim motorom od 48 V. Aktivan je pri pokretanju, vožnji pri maloj brzini i “krstarenju” u električnom režimu.

Najmoćniji model je plug-in hibrid kombinovan sa Fiatovim 500’s 1,3-litarskim turbo benzinskim motorom sa prednjom vučom. Električnim motorom je povezani sa zadnjom osovinom.

Koristeći bateriju od 15.5 kWh u uz maksimalni autput od 271 konjske snage, postiže brzinu od 0-100 kilometara na sat za 6,2 sekunde. S pogonom na sve četiri točka samo na struju može preći između 60 i 80 kilometara.

Alfa Romeo Tonale – Prvi automobilsa NFT-om

Alfa Romeo Tonale opremljen je sa premium tehnološkom opremom: digitalni ekran od 12,3 inča, uz tačskrin od 10,25 inča i prilagodljiv osnovni kontrolni panel (homescreen). Kompatibilan je sa Aple CarPlay i Android Auto sistemima, aptdejtuje se ”u hodu” i ima asistenciju za vozača,prilagodljivu kontrolu vožnje i sistem asistenta za saobraćajne gužve.

Ovo je prvi automobil u svetu sa poslednjim hitom u svetu kripto-finansija – non-fungible tokenom (NFT). NFT povezuje automobil sa digitalnim sertifikatom baziranim na blokchain tehnologiji. Uz pristanak vlasnika kreira poverljiv i nepromenljiv zapis/istoriju glavnih faza u aktivnostima automobila. Sve to služi kao garancija da je Tonale propisno i pravilno održavan i dodatno mu daje na vrednosti.

Ostale karakteristike uključuju ugrađeni Amazon Alexa glasovni asistent i mogućnost da Amazon isporuči paket direktno u automobil tako što vlasnik otključa automobil sa mesta gde se nalazi.

Dizajn za urbane, mlade ljubitelje Alfinog nasleđa

Tonale je namenjen za ”mlade, urbane i dinamične mušterije” i sadrži brojne detalje koji su omaž nasleđu brenda.
Pod tim se podrazumeva takozovana ”GT linija”, na zadnjim farovima, tu su i Alfini “3+3 farovi”, po uzoru na Alfu SZ iz 1989. godine.

Na prednjoj strani se takođe nalazi ikonični „Trilobo“ nos i prepoznatljiv „Scudetto“ štit.

Aluminijumske felne su moderna verzija ”telefonskog” dizajna Alfinih felni koji je započet šezdesetih godina. Alfa nudi petogodišnju garanciju na model, a očekuje se da cena bude između 35 i 40 hiljada evra.