Col tablice u Srbiji

col tablice
Foto: Shutterstock

Kako funkcionišu col tablice (zoll) i da li se sa ovakvim tablicama može voziti automobil u Srbiji.

Poslednje izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima konačno su uzele u obzir i problem koji su imali oni koji uvoze polovne automobile iz inostranstva. Automobili se uvoze sa takozvanim col (ZOLL) tablicama.

Šta su col tablice?

Col tablice su tablice na automobilima koji su registrovani u inostranstvu, ali su uvezeni i u procedure su carinjenja u Srbiji. To su takozvane privremene, izvozne tablice.

Automobil sa ovakvim tablicama u Srbiji se može voziti najduže pet dana. Tačnije do isteka važenja inostranog dokumenta o izvozu vozila – ukoliko istekne za manje od 5 dana od ulaska vozila u Srbiju.

col tablice
Foto: Wikimedia Commons

Ovo je dozvoljeno Članom 273. Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Pojašnjeno, vozilima mogu upravljati lica koja imaju prebivalište u Republici Srbiji ukoliko upravljaju vozilom koje je privremeno registrovano u inostranstvu radi dovoza, do trenutka registrovanja u Republici Srbiji. Odnosno do isteka važenja inostranog dokumenta o izvozu vozila, a najduže pet dana od dana ulaska na teritoriju Republike Srbije.

ZOLL tablice se dobijaju u Nemačkoj gde naši ljudu najčešće kupuju vozila i postoje žute i crvene. Ako je istekao tehnički pregled automobila koji kupujete, uzimaju se žute i koštaju 80-130 evra u zavisnosti od osiguranja. Osiguranje važi pet dana.

Ako tehnički pregled još važeći uzimaju se crvene tablice, a u zavisnosti od osiguranja im je i cena.

Ranije, vozilo koje je registrovano vani a u Srbiji ga vozi građanin sa stalnim prebivalištem u našoj zemlji, činjen je carinski prekršaj.

Prije izmena zakona vozač automobile sa col tablicama kršio je član 273. Zakona o bezbednosti saobraćaja i mogao je da plati kaznu od 15.000 do 30.000 dinara.

U praksi se često za ovaj prekršaj “gledalo kroz prste”.

Šta je još potrebno za uvoz polovnog vozila?

Napominjemo, pri uvozu potrebno je da priložite svu dokumentaciju na osnovu koje će se izvršiti pravilna identifikacija motornog vozila.

Treba da priložite saobraćajnu dozvolu (ukoliko nije u pitanju original, onda kopiju morate overiti u inostranstvu u sudu, kod notara, u MUP ili opštini).

Kao dokaz o kupovini treba da podnesete original fakturu ili kupoprodajni ugovor (zavisno od načina kupovine).

Ukoliko se kao dokaz o kupovini podnosi kupoprodajni ugovor na istom mora biti overa potpisa prodavca od strane nadležnog organa (npr. sud, notar, MUP, opština).

Ukoliko je podneta originalna faktura kao dokaz o kupovini, carinarnica neće zahtevati njenu dodatnu overu od strane nadležnog organa.