Dacia Duster – nenametljivi SUV koji je pokorio svet

Foto: Dacia

Dacia SUV Duster koji i dalje ponegde nailazi na blagi podsmeh jer se radi o ”Daciji” postao je veoma popularan automobil širom sveta.

Rumunski brend je prevazišao sva očekivanja.

Broj proizvedenih modela dostigao je dva miliona. Ovo je veliko dostignuće za bilo koji moderni automobil pogotovo za proizvođače koji su u jeftinijoj klasi.

Pritom, Dusteru je do ovih brojki došao za 12 godina i dve generacije vozila.

Zadati zadatak je ispunjen. To je bilo stvaranje automobila koje bi odgovarao ljudima širom svetam sve to po veoma konkurentnoj ceni a da je istovremeno robusno, pouzdano i svestrano vozilo sa performansama terenca.

Prvi Dacia Duster predstavljen je 2010. godine, a druga unapređena verzija sedam godina kasnije. godine. Poslednji model je restilizovan, a najavljeno je da će treća generacija stići 2024. godine.

Dacia Duster je od predstavljanja prvog modela do danas prodavan u više od 60 zemalja. U Francusku je otišlo najviše Dustera (454.000), zatim u Italiju (258.000), Nemačku (211.000) i Tursku (152.000).

Zanimljivo da je tokom 2021. godine Dacija u Francuskoj 8 po prvi put najprodavanija marka (najviše zahvaljujući modelu Sandero). Ispred je Peugeota i Renaulta što se pripisuje pre svega ceni i ekonomskoj krizi uzrokovanoj kovidom.

Dacia je pribeležila i određene statistike o tome ko kupuje njihovog SUV-a.

Ko kupuje Dacia Duster?

U Turskoj prosečan kupac Dustera ima 42 godine, a često i porodicu. U Velikoj Britaniji Duster većinom kupuju žene. U Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Španiji i Italiji 23% vozača Dustera voli šetanje i planinarenje, 12% voli biciklizam, a 9% voli da putuje.

U ovih pet zemalja 44% kupaca živi u ruralnim područjima, 30% u malim gradovima, 10% u srednjim/velikim gradovima i 11% u predgrađima.

Glavni razlozi zbog kojih ljudi kupuju Duster su cena (56%), dizajn (20%) ili zbog odanosti modelu (16%).

Po rezultatima anketa najsnažniji adut Dacia SUV-a kod kupaca u Evropi je pristupačna cena iako je Duster u poslednje vreme poskupio.

Tokom 2021. godine Duster je u Evropi ostvario 145.753 registracije, što je rast od četiri odsto u odnosu na 2020. godinu i drugi je najprodavaniji model rumunskog proizvođača na Starom kontinentu.

Međutim, nije nepoznato da se u nekim zemljama Duster prodaje pod oznakom Renaulta, a ne Dacie.

U Rusiji i Brazilu prodaje se kao Renault Duster i u obe ove zemlje ukupno ih je prodato skoro 65.000 .

Duster – ponos Rumunije

Dacia Duster, naravno, veoma je popularna u Rumuniji gde je na neki način naconalni ponos.

Proizvodi se u u Pitestiju, 200 km od Bukurešta. Fabrika je zbog proizvodnje Dustera obnovljena i opremljena novim platformama, prostorijama za pripremu delova, i drugim proizvodnim jedinicama.

U Rumuniji Dustere voze policija, vojska, medicinske službe, vladine službe i masovno ga kupuju kompanije za svoje potrebe.

Duster je veoma popularno vozilo u mnogim avanturističkim i reli trkama na svim kontinentima.