Spectre, prvi potpuno električni Rolls Royce

Rolls Royce Spectre
Foto: topspeed.com

Rolls Royce Spectre će biti prvi potpuno električni model ovog britanskog proizvođača luskuznih automobila.

U Rolls-Royceu za sada kriju izgled ali procurelo da će se Spectre pojaviti naredne godine. U kompaniji ubrzano rade na zameni modela Wraith sa modelom koji neće emitovati štetne emisije gasova.

Ipak, Spectre se pojavio vani tokom nekoliko testiranja, standardno zaštićem kamuflažnom maskom osim pojedinih delova automobila.

Budno oko automobilističkih entuzijasta iz ruskog magazina ”Kolesa” na osnovu stalkerskih fotografija kreiralo je render kako bi Spectre trebalo da izgleda. I po ovim skicama novi Rolls-Royce će dosta ličiti na Wraith.

Platforma automobila je bazirana na konceptu “Architecture of Luxury”. Deli je sa Ghostom i Phantomom za razliku od Wraitha koji koristi BMW-ovu platformu.

Na osnovu svega teško je odgonetnuti konačni dizajn ovog Rolls Royceovog automobila. Neke stvari poput ”razmaktnutih” prednjih led farova se mogu očekivati.

Rolls Royce krije unutrašnjost

Nijedna fotografija unutrašnjosti nije procurela, ali može se sa velikom izvesnošću očekivati da će sve biti napravljeno od najskupljih i najkvalitetnijih materijala koji se trenutno mogu naći na tržištu.

Naravno uz eko-dodatke što je posebno popularno kod električnih modela.

Rolls Royce Spectre
Foto: topspeed.com

Iste glasine navode da će Spectre preuzeti električne motore od BMW-ovog SUV-a modela visokih performansi iX M60. Poznato je da imaju oko 600 konjskih snaga.

To znači da onda bi Spectre mogao ubrzavati od 0 do 100 km/h za 4 sekunde i postati jedan od najbržih Rolls-Royce modela.

Simbolika imena Rolls Royce Spectre

Rolls Royce je na svom sajtu Spectre koncept predstavio gotovo kao najnovije umetničko delo. Opis automobila i istorije davanje imena mnogo govori o marketingu i doživljaju koji se kupuje zajedno sa automobilom (ili bilo kojim drugimproizvodom).

Kažu da su uvek za svoje najmoćnije automobile tražili imena koja su “eterična i onostrana”.

“Jeziva imena poput Ghost, Phantom, Wraith, Shadow i Spirit su tokom godina sačinila jedinstvenu nomenklaturu koja izdvaja Rolls-Royce, kao nedodirljivu, gotovo nedostižnu retkost”.

U opisu sa puno inspiracije nastavlja se da emocije koje izazivaju tako misteriozna imena izazivaju blagu nelagodnost i pojačanu strepnju.

“Ljudi se prirodno plaše zbog sablasnih priviđenja koja naseljavaju neobjašnjivo okruženje koje nije ‘od ovog sveta’. Ovi fantazmi deluju kao iluzije – one su tu, ali istovremeno nisu, prolazni su u svojoj retkosti, potpuno tihi dok prolaze kroz naš životni prostor… nestaju u šapatu vremena. A kada prolaze kroz naš svet, stvaraju osećaj čuđenja i uverenja da smo naišli na nešto što nije vezano za naše postojanje, na abnormalnu pojavu”.

Baš tako je predstavljen Spectre, tamni neotkriveni automobil, potpuno nečujan, koji tiho prolazi i nestaje kao utvara ili blesak.

“Spectre savršeno predstavlja ovu atmosferu. Evocira i nagoveštava fundamentalnu promenu u našoj poznatoj matrici. Ime savršeno odgovara automobilu. Tiha, ‘preteća’ tvorevina. Snažan i oštar, ali u profilu, gladak, uglađen i elegantan”, zaključuju u Rolls-Royce opis svog vozila.