Hibridni automobili prvi put prodavaniji od dizela u Evropi

Foto: Pexels.com

Hibridni automobili bili su prodavaniji od dizelaša tokom prošle godine u Evropi, objavilo je Evropsko udruženje proizvođača automobila.

Evropsko udruženje proizvođača automobila objavilo je podatke o prodaji automobila u Evropi tokom prošle godine, na osnovu pogona koji ih pokreće.

Po statistici za 2021. godinu u Evropskoj uniji je jedan od 11 prodatih automobila bio na električni pogon odnosno baterije. Ukupno, prodato je skoro 880 hiljada takvih vozila vozila.

Hibridni, električni, dizel, benzin: Šta se najviše kupuje i registruje u Evropi?

Zanimljivo je da su hibridni automobili u Evropi, nadmašili dizel automobile. Ukupno, 1.901. 239 miliona hibridnih automobila registrovano je u EU tokom prošle godine, u odnosu na 1,1 milion koliko je bilo godinu ranije.

Toyota Yaris Hybrid proglašena je takođe za automobil godine u Evropi.

Kada je o dizelima reč broj registrovanih automobila u EU tokom 2021. godine je 1.901.191 milion, za oko trećinu manje nego 2020. godine. Pretpostavka je da je padu popularnosti dizela žestoko doprinela afera Diselgate.

Najpopularnija i najzastupljenija su vozila na benzinski pogon, s tim da i njihov udeo u ukupnoj cifri pada. Benzinci čine 40 odsto svih novih registracija, a 2020. godina postotak je bio 48.

Šta su hibridni i plug-in automobili?

Kako to i naziv kaže ovakav model vozila pokreće se na hibridni pogon (HEV): delimično pomoću klasičnog motora sa unutrašnjim sagorevanjem, a uz dodadak samopunjača i baterija.

Dok motor na gorivo radi, on puni bateriju električnog sistema.
Baterije su im malog kapaciteta i nisu napravljene za punjenje strujom na punjaču ili utičnici. Međutim, njihova velika prednost je što ne morate razmišljati o punjenju baterija automobila, a i vrlo su izdržljivi.

Druga varijanta je plug-in (PHEV) hibridni pogon. Ovakvi automobili se primarno napajaju baterijom koja se puni pomoću eksternog punjača, a obični motor s unutrašnjim sagorijevanjem služi kao podrška.

Kada se potroši baterija plug-in hibridi takođe mogu funkcionisati kao klasični hibridi kojima se baterija puni prilikom kočenja ili radom motora na gorivo. Baterija im se malo sporije puni pa ih obično kupuju oni koji imaju dvorište ili garažu gdje mogu obezbediti punjenje na utičnici.

Šta je električno vozilo?

Električnim automobilom (EV) se naziva vozilo koje pokreće isljučivo baterija.

Sa punom baterijom i umerenom vožnjom ovakvo vozilo preći će 400 do 500 kilometara, ali izrazito manje ako vozite agresivnije. Baterija se najčešće napuni na punionicama za oko sat vremena ili nešto više.