Folija za tamnije farove

folija za farove
Foto: Shutterstock

Folija za farove je jedan od najefikasnijih načina kako da zatamnite farove na fašem automobilu. Lako se skida i menja.

Pre svega treba reći da je zatamnjivanje farova dozvoljeno.

Jedan od najlakših i najpopularnijih načina za zatamnjivanje farova jeste pomoću folije Folija za farove daje osvežavajući novi izgled automobila.

Folija je samolepljiva i lako se postavlja. Otporna je na niske i visoke temperature. U zavisnosti od procenta zatamnjenja propustljivost folije je do 90 odsto.

Dolazi u više različitih nijansi, a najpopularnije su sive i blago crne folije.

Osim izgleda folija ima i funkcionalnu ulogu. Ona sprečava oštećivanje (matiranje) plastičnih farova i krije sitna oštećenja i ogrebotine.

Folija se lako menja i skida i pri tome ne dolazi do oštećenja farova. Folija za je mnogo bolja opcija za zatamnjivanje farova od spreja za zatamnjivanje jer je nijasna folije ujednačena. Far je prekriven celom površinom.

Folije su izrađene od PVC materijala i ne smeta im UV zračenje.
Neke vrste folija pružaju još jaču zaštitu (od udara kamenčića itd.) od drugih.

Kako se ugrađuje folija za farove?

Ugradnja je najčešće veoma jednostavna i ne oduzima mnogo vremena.

Folija za farove se lako postavlja i oblikuje zagrevanjem toplim vazduhom pomoću fena predviđenog za to.

Folija se lepi i oblikuje dok se vazduh zagreva. Pre ogradnje potrebno je pripremiti površinu fara ili štop svetla. U najboljem slučaju trebalo bi da je površina nešoštećena.

Međutim, u svakom slučaju farove je potrebno ispolirati, pogotovo ako su oštećeni.

Celi proces možete obaviti i sami. Najpre dobro očistite staklo fara od svih mrlja i nečistoća. U zavisnosti od uputstva folija i far se prvo natope rastvorom. Zatim se nanese folija na far i pomoću fena (toplotnog pištolja) se ”ispegla”. Za ovo je potrebna plastična špahtla ili nešto slično.

Treba paziti da se folija ne pregreje i ne pokida. Višak isecite skalpelom. Ako ostane mehurića tako skalpelom ih možete pažljivo probušiti kako bi i na tom mestu folija nalegla na far.