Koji autoradio kupiti?

Autoradio je jedan od ključnih elemenata svakog automobila. Njemu mnogi vozači daju prednost, jer je neizostavan deo dugačkih putovanja, svakodnevnih vožnji do posla ili pri vožnji u slobodno vreme. Odabir pravog autoradia može značajno poboljšati kvalitet vožnje i čine je znatno zabavnijom.

Osnovni pojmovi i terminologija u vezi sa autoradiima uključuju pojmove kao što su AM/FM, frekvencijski pojas, ekvilajzer, pojačivači, snaga zvuka, digitalni audio izlaz, USB priključak, konekcija preko Bluetootha, AUX ulaz, mogućnost reprodukcije CD-ova, DVD-ova i MP3 datoteka.

Vrste Autoradija

Autoradiji predstavljaju esencijalni deo opreme svakog vozila, pružajući vozačima i putnicima zabavu, informacije i povezivanje tokom vožnje. Sa tehnološkim napretkom, autoradiji su evoluirali od osnovnih uređaja za reprodukciju zvuka do kompleksnih multimedijalnih sistema.

Standardni Autoradiji

Osnovni modeli autoradija uglavnom se fokusiraju na osnovne funkcije poput AM/FM radija i reprodukcije CD-a. Ovi uređaji su idealni za korisnike koji preferiraju jednostavnost i tradicionalne metode slušanja muzike. Standardni autoradiji su često opremljeni sa nekoliko pre-set stanica koje možete sačuvati, što omogućava lako prebacivanje između omiljenih kanala bez potrebe za ručnim traženjem.

Jednostavnost korišćenja je ključna prednost ovih modela, kao i niža cena u poređenju sa naprednijim jedinicama. Međutim, ograničenja u pogledu povezivosti i dodatnih funkcija mogu biti nedostatak za one koji žele više od svojeg autoradija.

Napredni Autoradiji

Sa druge strane, moderniji i napredniji autoradiji nude širok spektar funkcija koje prelaze osnovnu reprodukciju zvuka. Ovi uređaji često uključuju Bluetooth povezivanje, što omogućava bežično strimovanje muzike i hands-free telefoniranje. Takođe, mnogi moderni autoradiji imaju AUX i USB ulaze, kao i podršku za SD kartice, što korisnicima omogućava da puštaju muziku i druge audio datoteke direktno sa različitih digitalnih uređaja.

Neki od najnaprednijih modela mogu uključivati touchscreen displeje, GPS navigaciju, kao i mogućnost povezivanja sa vanjskim kamerama za parkiranje. Integracija sa pametnim telefonima preko Apple CarPlay ili Android Auto je još jedna značajna funkcija koja omogućava korisnicima da seču, koriste aplikacije i primaju obaveštenja direktno preko sistema autoradija.

koji auto-radio kupiti

Ključne Karakteristike Autoradija

Prilikom izbora autoradija, ključno je razmotriti nekoliko osnovnih karakteristika koje mogu značajno poboljšati iskustvo u vožnji i zadovoljstvo korisnika.

Kvalitet Zvuka

Kvalitet zvuka je možda najvažnija karakteristika autoradija. Dobar autoradio treba da nudi čist i bogat zvuk. Snaga izlaznog signala, merena u vatima, će odrediti koliko glasno autoradio može reprodukovati zvuk bez distorzije. Pored snage, važni su i drugi audio elementi kao što su broj kanala, prisustvo pojačivača i kvalitet ugrađenih ekvilajzera.

Mnogi savremeni autoradiji dolaze sa naprednim opcijama za podešavanje zvuka, uključujući različite audio profile i detaljne ekvilajzere koji omogućavaju korisnicima da fino podeše zvuk prema svojim preferencijama, što je posebno korisno za ljubitelje muzike.

Podrška za Medije

Podrška za različite medije je još jedan vitalan aspekt savremenih autoradija. Pored standardne podrške za CD-ove i MP3 datoteke, mnogi modeli sada omogućavaju reprodukciju DVD-ova, što je idealno za duže putovanja, posebno za porodice sa decom. Striming servisi kao što su Spotify, Apple Music ili Google Play Music su takođe često podržani, što korisnicima pruža pristup neograničenom broju muzičkih biblioteka.

Koji autoradio kupiti

Kada birate autoradio, važno je razmotriti niz faktora, uključujući kompatibilnost s vašim vozilom, funkcije koje nudi, lakoću upotrebe, kao i vaš budžet. Evo liste popularnih autoradija za 2024. godinu, sa detaljima o njihovim ključnim karakteristikama i razlozima zašto bi mogli biti dobar izbor za vas:

 1. Pioneer MVH-S622BS
  • Zašto kupiti: Pioneer MVH-S622BS je odličan izbor za one koji traže kvalitetan zvuk i pouzdanost. Opremljen je sa Bluetooth povezivanjem, što omogućava laku integraciju sa pametnim telefonima. Podržava i aplikacije poput Spotify i Pandora, što vam omogućava da strimujete muziku direktno sa vašeg telefona.
  • Dodatne funkcije: Uz napredne audio podešavanja, ima i funkciju hands-free poziva, što povećava sigurnost tokom vožnje.
 2. Kenwood Excelon KMM-X704
  • Zašto kupiti: Kenwood Excelon KMM-X704 pruža izuzetan audio doživljaj zahvaljujući visokokvalitetnim DAC komponentama koje poboljšavaju kvalitet zvuka. Ovaj model takođe podržava visokopropusni audio format kao što je FLAC.
  • Dodatne funkcije: Ima ugrađen HD Radio i mogućnosti prilagođavanja zvuka, uključujući ekvalizatore i digitalne time alignment opcije, koje omogućavaju detaljno podešavanje audio izlaza.
 3. Alpine UTE-73BT
  • Zašto kupiti: Alpine UTE-73BT je idealan za one koji traže jednostavnost i efikasnost. Uređaj nudi robustne Bluetooth funkcije, uključujući mogućnost povezivanja više uređaja istovremeno.
  • Dodatne funkcije: Ovaj model dolazi s aplikacijom Alpine TuneIt, koja korisnicima omogućava da prilagode zvučne postavke preko svojih pametnih telefona.
 4. Sony DSX-A410BT
  • Zašto kupiti: Sony DSX-A410BT je pristupačan autoradio koji ne žrtvuje funkcionalnost. Nudi Bluetooth povezivanje, USB portove za reprodukciju muzike i punjenje, te NFC za brzo uparivanje.
  • Dodatne funkcije: Uređaj takođe uključuje Sonyjevu EXTRA BASS™ tehnologiju koja pojačava ritam vaše muzike, što ga čini idealnim za ljubitelje snažnijeg zvuka.
 5. JVC KD-X560BT
  • Zašto kupiti: JVC KD-X560BT je posebno dizajniran za moderne potrebe, uključujući veliki 3-inčni ekran i kameru za vožnju unazad, što ga čini savršenim za vozila kojima je potrebna ova funkcionalnost.
  • Dodatne funkcije: Autoradio dolazi sa vodootpornim svojstvima, što ga čini odličnim izborom za vozila poput čamaca ili kabrioleta.

Svaki od ovih modela nudi jedinstvene prednosti, stoga je važno izabrati onaj koji najbolje odgovara vašim specifičnim potrebama i stilu vožnje. Pored tehničkih karakteristika, razmotrite i estetiku autoradia kako bi se lepo uklopio u interijer vašeg automobila.

Kompatibilnost s vozilom

Odabir pravog autoradia je ključan za unapređenje audio iskustva u vašem vozilu. Važno je osigurati da je autoradio kompatibilan s vašim vozilom, kako u pogledu dimenzija, tako i tehničkih specifikacija.

Provera fizičke kompatibilnosti

Prvi korak u proveri kompatibilnosti autoradia sa vašim vozilom jeste provera da li će uređaj fizički stati u prostor na armaturnoj ploči. Ovo uključuje merenje dimenzija postojećeg prostora za radio u vozilu i upoređivanje sa dimenzijama modela autoradia koji razmatrate. Većina automobila dolazi sa standardizovanim veličinama koje su poznate kao jednostruki (1-DIN) ili dvostruki (2-DIN) slotovi. Ukoliko niste sigurni u veličinu, preporučuje se konsultacija sa specijalistom ili provera u uputstvu za korisnike vašeg vozila.

Provera tehničke kompatibilnosti

Drugi aspekt kompatibilnosti tiče se električnih i tehničkih specifikacija autoradia. Važno je proveriti da li autoradio podržava električni sistem vašeg vozila, kao što su napon i struja. Takođe, treba proveriti da li su konektori za struju i zvučnike kompatibilni ili je potrebno nabaviti adaptere. Osim toga, potrebno je proveriti da li autoradio podržava sve funkcije koje su već integrisane u vašem vozilu, kao što su kontrolni dugmići na volanu, Bluetooth veza ili povezivanje s eksternim uređajima.

Dodatne funkcije

Moderne jedinice autoradia nisu samo za reprodukciju muzike; one često dolaze sa nizom dodatnih funkcija koje mogu značajno poboljšati vaše iskustvo vožnje.

Navigacioni sistemi

Integracija navigacionog sistema u autoradio je velika prednost, posebno za vozače koji često putuju na nove lokacije. Integrirani GPS sistemi sa mogućnošću ažuriranja mapa osiguravaju da imate pristup najnovijim putevima i informacijama o saobraćaju, što može uštedeti vreme i gorivo. Važno je redovno ažuriranje softvera i mapa kako biste izbegli zastarele informacije koje mogu dovesti do pogrešnih ruta.

Sigurnosne opcije

Dodavanje sigurnosnih opcija kao što su kamere za vožnju unazad i senzori za parkiranje može značajno olakšati parkiranje i manevrisanje u tesnim prostorima, povećavajući bezbednost i smanjujući rizik od nesreća. Ove funkcije su posebno korisne u urbanim područjima gde je parkiranje često izazov.

Cenovni rang i brendovi

Pri odabiru autoradia, važno je uzeti u obzir cenovni rang i brend uređaja.

Cenovni rang

Autoradiji se kreću u širokom cenovnom rasponu, od osnovnih modela koji su pristupačni, do vrhunskih jedinica koje nude napredne funkcije kao što su napredni audio sistemi, veliki ekrani osetljivi na dodir, i integracija sa pametnim telefonima. Vaš izbor treba da zavisi od vašeg budžeta i funkcija koje su vam potrebne.

Brendovi

Poznati brendovi kao što su Pioneer, Sony, Kenwood, JVC, i Alpine su obično pouzdan izbor zbog njihove reputacije za kvalitet, trajnost i korisničku podršku. Proizvodi ovih brendova su često na čelu inovacija i nude širok spektar modela za svaku potrebu i budžet. Izbor brenda može takođe uticati na lakše nalaženje zamenskih delova i servisnih opcija.

Kada odaberete autoradio koji je kompatibilan s vašim vozilom i zadovoljava vaše potrebe, možete uživati u bogatijem audio iskustvu, boljoj navigaciji i većoj sigurnosti tokom vožnje.

Zaključak

Odabir pravog autoradia može potrajati, ali je to investicija koja se svakako isplati. Bez obzira da li tražite osnovni model ili napredniju jedinicu sa svim mogućim dodacima, važno je da odaberete model koji će zadovoljiti vaše potrebe i poboljšati vaše iskustvo vožnje. Čineći to, ne samo da ćete učiniti svoje putovanje uzajamniji, već pomažete i u produženju života svojeg automobila.