Ovo su novi Renault 4 i 5: Pogledajte futurističke naslednike legendarnih modela

Foto: autoplus.fr

Velika nagrada međunarodnog festivala automobila za dizajnerski uspeh otišla je u ruke francuskom gigantu za novi Reanult 5 i Renault Suite 4.

Stručnjaci iz automobilske industrije, arhitekture, dizajna nakita i medija nakon sastanka u decembru u Parizu pregledali su vizionarske projekte iz automobilske industrije. Izabrani su pobednici.

Novi Renault 5 i 4 – koncepti

Prototip novog Renaulta 5 kao je omaž legendarnom francuskom automobilu na 50. godišnjicu otkad se prvi put pojavio. Upravo on je proglašen za najlepši konceptni automobil 2022. godine.

Foto: autocar.co.uk

Još jedan koncept, takođe omaž prethodniku ”petice”, Renaultu 4, pod nazivom Renault SUITE N°4, napravljen šest decenija nakon originalnog modela dobio je počasno priznanje.

Gilles Vidal, direktor odeljenja za dizajn u Renaultu rekao je da je ovo nagrada za naporan rad dizajnerskih timova. Oni su na zadatku definisanja novog dizajnerskog smera – Nouvelle Vague.

Inače, nagradu za najlepši konceptni automobil birala je publika direktno, a ljubitelji lepih koncept vozila glasali su za svoje favorite putem interneta od 2. decembra prošle do 16. januara ove godine.

Među 10 kandidata Renault 5 Prototype sa svojim futurističkim dizajnom dobio je više od 70 odsto glasova.

Renault Suite N°4 – hotelska soba

Počasno priznanje dodelio je žiri, a ono je dodeljeno Renault SUITE N°4, konceptnom automobilu. Za njegov izgled zaslužan je francuski dizajner Mathieu Lehanneur.

Renault SUITE N°4 ima slične dimenzije i konture kao Renault 4, ali sa dosta smelosti i može se reći da je ovaj automobil nešto potpuno neočekivano.

Podseća na izleze na francuskoj rivijeri, bezbrižno vreme iz druge sredine dvadesetog veka.

Ideja je da se arhitektura i automobilizam spoje u istom konceptu koji asocira na otvorenu hotelsku sobu.

Prozori su polikarbonski, dok završna obrada karoserije odaje utisak cementa.

Prednja maska je aluminijumska i vrlo dinamična.