Kolika je kazna za isteklu registraciju vozila?

kazna-za-isteklu-registraciju
Foto: Shutterstock

Pročitajte kakva je procedura za registrovanje vozila nakon isteka registracije i kolika je kazna za isteklu registraciju.

Tačan datum isteka možete videti na registracionoj nalepnici, dok datumi iz polise osiguranja i saobraćajne dozvole mogu se ponekad razlikovati.

Ukoliko niste na vreme obavili produženje, nakon perioda isteka registracije nećete moći da koristite svoj automobil, a preti vam kazna zbog istekle registracije.

Registracija označava da je auto upisan u jedinsteni registar vozila koji vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova. Podrazumeva da je obavljano izdavanje registracione nalepnice, registarskih tablica i saobraćajne dozvole.

Vozilo se prvi put registruje odmah posle kupovine, tj. kada se stekne pravo svojine nad njime. Kasnije se samo produžava.

Procedura za registraciju vozila nakon isteka

U roku od 30 dana nakon isteka registracije procedura je potpuno ista kao pre isteka.

Za registraciju treba priložiti registracioni list sa podacima o vozilu, overenu potvrdu o tehničkoj ispravnosti, saobraćajnu dozvolu, ličnu kartu i dokaz o plaćenim taksama. Potrebno je i osiguranje vozila pri registraciji.

kazna-za-isteklu-registraciju
Foto: Shutterstock

Kazna za isteklu registraciju

Ako vozilo niste registrovali 30 dana nakon isteka, morate da vratite tablice i saobraćajnu dozvolu inače ćete platiti kaznu.

Pri ponovoj registraciji dobićete nove tablice i novu saobraćajnu, što čini dodatni trošak. Za nevraćanje tablica možete predviđena je kazna u iznosu od 10.000 do 20.000 dinara.

Po zakonu, vozilo ne smete da odvezete na tehnički pregled, a vožnja automobila kome mesec dana nije produžena vozačka se kažnjava sa 5.000 dinara, a za period duži od 30 dana sledi kazna od 10.000 dinara.

Tehnički pregled nakon isteka registracije možete obaviti sa probnim tablicama.

Probne tablice i potvrda o njihovom korišćenju izdaju se bez odjavljivanja vozila u roku od 60 dana od prestanka važenja registracija. Nakon tog datuma mogu se dobiti tek vraćanjem starih tablica.

Tablice za privremeno označavanje vozila traju od jednog do 15 dana.

Vozilo na tehnički pregled nakon isteka registracije, kako ne biste platili kaznu za isteklu registraciju, možete odvesti i pomoću šlep službe.