Simptomi i problemi vezani za senzor radilice

Simptomi i problemi vezani za senzor radilice

Senzor radilice, tehnički poznat kao senzor položaja radilice (Crankshaft Position Sensor – CPS), jedan je od nekoliko ključnih senzora koji rade zajedno kako bi omogućili da motor vašeg automobila funkcioniše što je efikasnije moguće. Njegov glavni zadatak je praćenje brzine, položaja i rotacije radilice motora. Ove informacije se zatim koriste za kontrolisanje vremena paljenja i ubrizgavanja goriva u cilindrima motora, što je od suštinskog značaja za pravilno funkcionisanje motora.

Bez senzora radilice, ECU (Elektronska Kontrolna Jedinica) ne bi mogla da odredi kada treba da upali svaki cilindar, što bi dovelo do ozbiljnih problema sa funkcionisanjem motora, uključujući nepravilno paljenje, neujednačen rad na praznom hodu i mogući prekid rada motora. Upravo zbog toga je važno razumeti kako ovaj kritičan komponent funkcioniše i prepoznati znakove problema.

Simptomi i problemi vezani za senzor radilice

Simptomi problema sa senzorom radilice mogu biti nejasni i često se pogrešno tumače kao problemi sa drugim komponentama automobila. Ali, evo nekoliko ključnih znakova koji mogu ukazivati na potencijalni problem sa senzorom radilice:

 • Nepravilno pokretanje motora: Ako motor vašeg automobila radi nepravilno, to može biti znak problema sa senzorom radilice. To može uključivati nepravilan ritam motora, neobične vibracije ili pulsiranje koje se može osetiti dok vozite.
 • Problemi sa paljenjem vozila: Ako imate problema sa pokretanjem vašeg vozila, to može ukazivati na problem sa senzorom radilice. Ovo može uključivati situacije gde je potrebno više pokušaja da se motor pokrene ili čak situacije gde motor potpuno odbija da se pokrene.
 • Nepravilan rad motora na praznom hodu: Ako motor vašeg vozila ne radi pravilno kada je na praznom hodu, to može biti znak problema sa senzorom radilice. Ovo može uključivati neredovne oscilacije brzine motora, motor koji se ugasi ili čak motor koji ne može da se pokrene.
 • Česte promene brzine motora: Ako primetite da se brzina vašeg motora često menja bez očiglednog razloga, to može biti znak problema sa senzorom radilice. Ovo se može dogoditi čak i kada vozilo ne menja brzinu, ili kada nema očiglednih promena u opterećenju motora.
 • Iznenadna gubitak snage: Neispravan senzor radilice može izazvati iznenadne gubitke snage motora. Ako motor iznenada izgubi snagu dok vozite, to može biti alarmantan i opasan simptom problema sa senzorom radilice.

Simptomi i problemi vezani za senzor radilice

Posledice Neispravnog Senzora Radilice

Kada senzor radilice ne radi pravilno, to može dovesti do niza problema koji ne samo da mogu uticati na performanse motora, već i na ukupnu vožnju. Evo nekoliko mogućih posledica:

 • Povećana potrošnja goriva: Kada senzor radilice ne radi pravilno, to može dovesti do neefikasne potrošnje goriva. Senzor radilice je ključan za pravilno ubrizgavanje goriva. Ako je neispravan, može dovesti do prekomernog ubrizgavanja goriva, što će rezultirati povećanom potrošnjom goriva.
 • Oštećenje motora: Kontinuirano vožnje sa neispravnim senzorom radilice može dovesti do ozbiljnih oštećenja motora. Na primer, ako motor radi pod prevelikim pritiskom ili se pregrijava zbog nepravilnog paljenja ili ubrizgavanja goriva, to može dovesti do oštećenja klipa, cilindra ili drugih ključnih delova motora.
 • Smanjena performansa vozila: Problemi sa senzorom radilice mogu dovesti do opšte smanjenja performansi vozila. To može uključivati smanjenje snage, smanjenje efikasnosti goriva, lošu ubrzanje i ukupno loše performanse vožnje.

Dijagnostika i Popravka Senzora Radilice

Kada prepoznate simptome problema sa senzorom radilice, sledeći korak je dijagnostika i potencijalna popravka. Evo kako to obično izgleda:

 • Dijagnostika: Dijagnostika obično uključuje upotrebu alata za dijagnostiku automobila da bi se utvrdilo da li senzor radilice šalje ispravne signale ECU-u. Ovo može uključivati upotrebu alata za dijagnostiku koda greške (OBD2 skenera) za čitanje bilo kakvih kodova greške koji mogu ukazivati na problem sa senzorom radilice.
 • Popravka: Ako se utvrdi da je senzor radilice neispravan, sledeći korak će biti njegova popravka ili zamena. To može uključivati čišćenje senzora od prljavštine, ulja ili drugih kontaminanata, koji mogu uticati na njegovu sposobnost da pravilno čita položaj radilice. Ako je senzor oštećen ili ne može pravilno da funkcioniše čak i nakon čišćenja, biće potrebna njegova zamena.

Simptomi i problemi vezani za senzor radilice

FA:Q

 • Kako prepoznati problem sa senzorom radilice?Problem sa senzorom radilice se može manifestovati na različite načine. Neki od najčešćih simptoma uključuju nepravilan rad motora, problemi sa pokretanjem vozila, nepravilan rad motora na praznom hodu, česte promene brzine motora i iznenadne gubitke snage. Dodatno, ako se pojavi lampica “check engine” na instrument tabli, to može biti znak da senzor radilice ne funkcioniše pravilno.
 • Koliko često treba da se menja senzor radilice?Uobičajeno je da senzor radilice traje onoliko koliko i vaše vozilo, ali to ne znači da ne može doći do problema. Nema fiksiranog vremenskog okvira za zamenu senzora radilice. Ona se obično menja samo ako se pojavi problem ili kvar. Preporučljivo je da se redovno vrše provere automobila, kako bi se osiguralo da sve komponente, uključujući senzor radilice, pravilno rade.
 • Da li je sigurno voziti se sa neispravnim senzorom radilice?Nije preporučljivo voziti se sa neispravnim senzorom radilice. Neispravan senzor radilice može dovesti do nepravilnog rada motora, povećane potrošnje goriva, mogućeg oštećenja motora i smanjenja performansi vozila. U ekstremnim slučajevima, može doći do iznenadnog gubitka snage motora, što može biti opasno tokom vožnje.
 • Kako se menjaju senzori radilice?Zamena senzora radilice obično zahteva poseban alat za otklanjanje senzora. Nakon što je stari senzor uklonjen, novi se postavlja na svoje mesto. Važno je da se ovo obavlja u skladu sa uputstvima proizvođača, kako bi se osiguralo da novi senzor radilice pravilno funkcioniše. U zavisnosti od modela vozila i lokacije senzora radilice, ovo može biti jednostavan ili složen proces, stoga se često preporučuje da ovaj posao obavlja stručnjak za automobile.

Zaključak

Senzor radilice je ključan za pravilno funkcionisanje motora vašeg vozila. On igra kritičnu ulogu u obezbeđivanju pravilnog vremena paljenja i ubrizgavanja goriva u motor, što direktno utiče na performanse i efikasnost goriva vašeg vozila. Stoga, prepoznavanje simptoma problema sa senzorom radilice, razumevanje posledica neispravnosti senzora i pravovremeno rešavanje tih problema, sve su od suštinskog značaja za održavanje performansi i bezbednosti vašeg vozila.