Vožnja u papučama nije dozvoljena?

vožnja u papučama
Foto: Shutterstock

Jedna od poznatih dilema svih vozača jeste da li je dozvoljena vožnja u papučama, odnosno upravljanje u neadekvatnoj obući.

Iako vozači po pravilu misle da vožnja u papučama nije dozvoljena istina je nešto drugačija. Ne postoji zakon u Srbiji koji definiše u kakvoj obući bi trebalo upravljati motornim vozilom.

Činjenica je da vožnja u neadekvatnoj obući može ugroziti bezbednost upravljanja, ali ipak nije zabranjena.

U Zakonu o bezbednosti u saobraćaju (ZOBS) ne postoje odredbe koje o tome govore.

Stručnjaci smatraju da je stvar lične kulture da se automobil ne vozi npr. bez majice, ali za obuću imaju samo preporuku.

Zašto je vožnja u papučama opasna?

vožnja u papučama
Foto: Shutterstock

Upravljanje automobilom dok nosite neadekvatnu obuću ili dok ste bosi može da ugrozi vašu i bezbednost drugih ljudi.

Preporuka stručnjaka ali i zdravog razuma je da se ne vozi u obući u kojoj nemamo osećaj da li smo dovoljno jako pritisnuli komande.

Papuča lako spadne i tako poremeti koncentraciju vozača i dovede njega ili druge saputnike i učesnike u saobraćaju u rizik.

Mnogi imaju običaj da leti voze bosi, ali to se još manje preporučuje.

Međutim, drugačija pravila vladaju kod profesionalnih vozača (taksisti) koji ne smeju da voze u sandalama i papučama jer nije bezbedno.

Jedno istraživanje u Engleskoj pokazalo da je vožnja u japankama odgovorna za više od 1,4 miliona saobraćajnih udesa godišnje.

Opasnija je i od vožnje u cipelama sa visokom potpeticom, jer je potrebno više vremena da se noga sa gasa pomeri na kočnicu.

Jedan od deset vozača priznao je da mu se japanka podvukla ispod papučica i da je u poslednjem trenutku izbegao udes.