Na koliko se radi veliki servis?

Veliki servis se radi na pređenih...

Na koliko se radi veliki servis

Održavanje vozila je ključni deo brige o automobilu i produženja njegovog veka trajanja. Redovni servisi igraju važnu ulogu u očuvanju performansi vozila i sprečavanju potencijalnih kvarova. Jedan od najznačajnijih servisa koji se obavlja na vozilima je veliki servis. U ovom članku ćemo istražiti šta je veliki servis, kako prepoznati kada je potreban, na koliko se radi veliki servis koliko često ga treba obavljati, koliko traje, koliko košta i kako pronaći pouzdanog mehaničara za obavljanje ovog servisa. Takođe, pružićemo korisne savete za održavanje vozila nakon velikog servisa.

Šta je veliki servis?

Veliki servis je obiman proces održavanja vozila koji obuhvata detaljan pregled, zamenu određenih delova i komponenti, kao i pravilno podešavanje sistema u skladu sa preporukama proizvođača. Ovaj servis ima za cilj osigurati optimalno funkcionisanje automobila i sprečiti potencijalne kvarove. Tokom velikog servisa, mehaničar će proveriti sve ključne komponente vozila, uključujući motor, menjač, kočnice, oslanjanje, sistem za upravljanje, rashladni sistem, električne komponente i mnoge druge. Takođe se vrši zamena ulja i filtera, kao i provera i eventualna zamena drugih tečnosti u vozilu.

Kako prepoznati da je potreban veliki servis?

Postoje neki znakovi koji ukazuju na potrebu za velikim servisom. Ako primetite da motor ne radi pravilno ili da vozilo gubi performanse, to može biti indikator da je vreme za veliki servis. Takođe, buka ili vibracije prilikom vožnje mogu ukazivati na potrebu za proverom i održavanjem vozila. Ukoliko primetite bilo kakve nepravilnosti ili promene u radu vozila, važno je da se konsultujete sa stručnjakom kako biste utvrdili da li je potreban veliki servis.

Koliko često treba raditi veliki servis?

Učestalost velikog servisa zavisi od nekoliko faktora, uključujući godište i kilometražu vozila. Opšta preporuka je da se veliki servis obavlja svake 2 do 3 godine ili na svakih 40.000 do 60.000 kilometara. Međutim, svaki proizvođač vozila ima svoje preporuke za održavanje, pa je važno proučiti uputstvo za održavanje koje dolazi uz vozilo. Redovno praćenje kilometraže i održavanje rasporeda servisa pomoći će vam da održite vozilo u optimalnom stanju.

U donosu na starost automobila na koliko se radi veliki servis?

Uobičajeno je da proizvođači vozila daju preporuke o intervalima za obavljanje velikog servisa na osnovu pređene kilometraže. Međutim, važno je napomenuti da tačni intervali mogu varirati u zavisnosti od marke, modela i godine proizvodnje vozila. Evo nekoliko opštih smernica za pređenu kilometražu na kojoj se preporučuje veliki servis za većinu vozila:

 1. Novija vozila (proizvedena u poslednjih 5-10 godina): Obično se preporučuje obavljanje velikog servisa na svakih 40.000 do 60.000 kilometara. Međutim, ovo može zavisiti i od specifičnih preporuka proizvođača.
 2. Starija vozila (proizvedena pre više od 10 godina): Kod starijih vozila, intervali za obavljanje velikog servisa mogu biti kraći. Preporučuje se da se veliki servis obavlja na svakih 30.000 do 40.000 kilometara ili na svake 2 do 3 godine.

Važno je imati na umu da su ovo samo opšti intervali i da je najbolje pratiti preporuke proizvođača vozila koje se mogu naći u uputstvu za održavanje koje dolazi uz vozilo. Uputstvo će vam pružiti tačne smernice za obavljanje velikog servisa u skladu sa specifičnostima vašeg vozila. Redovno praćenje kilometraže i pridržavanje rasporeda servisa pomoći će vam da održite vozilo u dobrom stanju i produžite mu vek trajanja.

Kada se radi veliki servis na automobilu

Na pređenih koliko kilometara se radi veliki servis u zavisnosti od preporuke proizvođača

Preporučeni intervali za obavljanje velikog servisa mogu se razlikovati među različitim proizvođačima i modelima vozila. Evo nekoliko informacija o preporučenim intervalima za neke od poznatih brendova automobila:

 1. Mercedes-Benz: Mercedes preporučuje interval od oko 20.000 do 30.000 kilometara ili svake 2 do 3 godine za obavljanje velikog servisa. Međutim, precizni intervali se mogu razlikovati u zavisnosti od modela i godine proizvodnje.
 2. Renault i Peugeot: Renault i Peugeot obično preporučuju interval od oko 30.000 do 40.000 kilometara ili svake 2 do 3 godine za obavljanje velikog servisa. Kao i kod drugih proizvođača, preporučeni intervali mogu se razlikovati za različite modele i godišta vozila.
 3. Audi: Audi preporučuje interval od oko 30.000 do 60.000 kilometara ili svake 2 do 3 godine za obavljanje velikog servisa. Međutim, tačni intervali se mogu razlikovati u zavisnosti od modela, motora i godine proizvodnje.
 4. Volkswagen (VW): Volkswagen preporučuje interval od oko 15.000 do 30.000 kilometara ili svake 1 do 2 godine za obavljanje velikog servisa. Ipak, treba napomenuti da se intervali mogu razlikovati među različitim modelima i godinama proizvodnje.

Važno je napomenuti da su ovo samo opšte smernice i da se preporučeni intervali mogu promeniti u zavisnosti od specifičnih modela, motora i godišta vozila. Uvek je najbolje proveriti tačne preporuke proizvođača vozila u uputstvu za održavanje koje dolazi uz vozilo ili se konsultovati sa ovlašćenim serviserom brenda kako biste dobili tačne informacije o intervalima za obavljanje velikog servisa za vaš specifični model vozila.

Koliko traje veliki servis?

Trajanje velikog servisa može varirati u zavisnosti od obima posla i stanja vozila. Prosečno vreme koje je potrebno za obavljanje velikog servisa je oko 4 do 8 sati. Međutim, ovo je samo procena i može se razlikovati u zavisnosti od složenosti problema koji se otkriju tokom pregleda vozila. Važno je imati na umu da je kvalitetan i temeljan servis važniji od brzine izvršenja, jer nepravilno obavljen servis može dovesti do daljih komplikacija i kvarova na vozilu.

Koliko košta veliki servis?

Cena velikog servisa takođe može varirati u zavisnosti od nekoliko faktora, uključujući marku i model vozila, obim rada koji je potreban, kao i cena delova i radnog sata u određenoj radionici. Prosečna cena velikog servisa se kreće između 30.000 i 60.000 dinara. Međutim, ova cena može biti veća ili manja u zavisnosti od specifičnih uslova. Važno je da prilikom odabira radionice za obavljanje velikog servisa uzmete u obzir ne samo cenu, već i reputaciju radionice, iskustvo mehaničara i kvalitet usluge.

Kako pronaći pouzdanog mehaničara za veliki servis?

Pronalaženje pouzdanog mehaničara za obavljanje velikog servisa je ključno za očuvanje kvaliteta održavanja vozila. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste pronašli pouzdanog mehaničara:

 • Preporuke: Pitajte prijatelje, porodicu ili kolege da vam preporuče mehaničara kod kojeg su imali pozitivno iskustvo.
 • Istraživanje: Proučite ocene i komentare korisnika na internetu o različitim radionicama i mehaničarima u vašem području.
 • Licenca i iskustvo: Proverite da li je mehaničar licenciran i da li ima odgovarajuće obrazovanje i iskustvo u oblasti servisiranja vozila.
 • Razgovor: Razgovarajte sa mehaničarom o vašim potrebama i očekivanjima i postavite pitanja o postupku servisiranja vozila.
 • Garancija: Proverite da li radionica pruža garanciju na obavljeni servis i zamenu delova.

Saveti nakon velikog servisa

Nakon obavljenog velikog servisa, važno je preduzeti određene korake kako biste održali vozilo u dobrom stanju. Evo nekoliko saveta:

 • Redovno održavanje: Pratite raspored servisa koji je preporučen za vaše vozilo i redovno obavljajte manje servise i provere.
 • Pregledajte vozilo: Periodično pregledajte ključne komponente vozila, poput guma, kočnica, svetala, sistema za hlađenje i ulja, kako biste bili sigurni da su u dobrom stanju.
 • Reagujte na probleme: Ako primetite bilo kakve nepravilnosti, buku ili promene u radu vozila, odmah se obratite mehaničaru kako biste sprečili dalje komplikacije.
 • Vožnja sa pažnjom: Vožnja na odgovarajućim brzinama, izbegavanje naglih ubrzavanja i kočenja, kao i redovno održavanje sigurnosnih sistema, doprineće produženju veka trajanja vozila.

Zaključak

Veliki servis je neophodan deo održavanja vozila koji ima za cilj očuvanje performansi i produženje veka trajanja vozila. Kroz ovaj članak smo istražili šta je veliki servis, kako prepoznati potrebu za njim, koliko često ga treba obavljati, koliko traje i koliko košta. Takođe smo pružili smernice za pronalaženje pouzdanog mehaničara i korisne savete nakon obavljenog velikog servisa. Važno je shvatiti važnost redovnog održavanja vozila i pronalaženje stručnih i pouzdanih mehaničara kako biste izbegli skupocene popravke i neugodna iznenađenja na putu. Čuvajte svoje vozilo i ono će vas čuvati!