Električni Betmobil ”kućne izrade”

Foto: vandaryl.com

Entuzijasti iz Vijenama napravili potpuno funkcionalan električni Betmobil.

Betmobil na električni pogon osmislio je arhitekta iz Hanoja, Nguyen Dac Chung, a u pitanju je replika modela ”Tumbler” iz filma “The Dark Knight” koji je izašao 2008. godine, u režiji Kristofera Nolana.

Glavnog junaka igrao je Kristijan Bejl. Ovo je po mnogima deo najboljeg serijala o heroju iz Gotama.

“The Tumbler”, se tada pridružio porodici Betmobila, ali te 2008. godine još uvek se nije toliko insistiralo niti govorilo o električnim automobilima, pa je Brus Vejn i dalje vozio na klasični pogon.

Ko je dizajner električnog Betmobila?

Nguyen Dac Chung i njegova radionica Macro Studios iz Vijetnama odlučili su da ”poprave istoriju” i ugrade Betmobilu moderno električno pogonsko sredstvo.

Posao je trajao više od dve godine, a krajnji rezultat je neverovatan – potpuno verna replika nabudženog Betmenovog automobila.

“Dok druge kompanije proizvode kostime ili slične dodatke, ja sam želeo da podignem stvari na viši nivo i oduvam ljude”, izjavio je autor.

Kaže da ovo nije tek neki konceptni automobil koji je dobar samo za prikaz. Ovo je potpuno operativno, taktičko vozilo sposobno za jurcanje po cesti.

Nguyen je okupio tim dizajnera, arhitekata, mehaničara i inženjera da pomognu.

​Automobil je napravljen od mešavine materijala koja uključuje: ABS, kompozit, čelik i ugljenična vlakna. Delovi Betmobila su ručno izrađeni, dok su neki štampani na 3D štampaču radi preciznosti.

Nguyen kaže da je želeo da reprodukuje baš verziju Betmobila Kristofera Nolana zbog njegovog “muškog, utilitarnog dizajna.

“To je kao tenk terenac”, kaže Nguyen.

Radi se o potpuno funkcionalnom električnom vozilu koje je dugačko 3,6 metara u dužinu, široko 2,6, a visoko 1,5 metar. Masa automobila je oko 600 kilograma. Ima ogromne duple gume, aplastični delovi karoserije su konstruisani oko čelične cevaste konstrukcije.

Pokreću ga litijum-jonske baterije kojima se napaja električni motor, a vozilo nije previše brzo, može da razvije brzinu do 104 kilometara na sat.

Betmobil u galeriji

Jedinstven automobil je za sada izložen u galeriji “Van Daryl” u Ho Ši Minu, a dostupan je za prodaju. Međutim, cena još nije poznata.

Za mladog Vijetnamca koji je autor vozila kažu da je uvek čovek sa planom. Cilj njegove misije pravljenja prvog električnog Betomobila bio je da privuče pažnju javnosti i promoviše svoju kompaniju/radionicu što mu je i uspelo.

Zanimljivo je da su isto ljudi ranije već pravili kopije Betmobila, ali na pogon sa unutrašnjim sagorevanjem.