U Aziji vole belu, u Evropi sivu: Ovo su najpopularnije boje za automobile u svetu

Najpopularnije boje za automobile
Foto: Pexels.com

Američka kompanija Axalta koja je jedan od vodeći distributera boja za svetsku automobilsku industriju objavila je podatke o tome koje su najpopularnije boje za automobile tokom 2021. godine.

Na drugom mestu popularnih boja za automobile je crna, na trećem tamno-siva, pa srebrno-siva. Zatim plava, crvena, smeđa, zelena, žuta, odnosno zlatna, i tako dalje.

Kompanija evidenciju o tome koje su najpopularnije boje za automobile vodi od 1953. godine.

Prema podacima koji su objavljeni bela boja za automobile je i dalje dominantna u svetu. Podaci američke kompanije pokazuju da 35 posto automobila prodatih u svetu 2021. godine jeste bele boje. Tačnije, 21 posto osnovno bele boje, a 14 odsto biserno bele.

U Aziji vole belu boju za automobile

Razlozi za to su različiti ali jedan od njih je taj što kada kupujete novi automobil najčešće za belu boju nije potrebna posebna doplata. To je boja koja se nalazi u osnovnom paketu.

Drugi razlog je ta što bela odbija sunčevu toplinu.

Značajan doprinos u prilog ovoj boji je to što bela boja za automobile dominantna na azijskom kontinentu, najmnogoljudnijem na svetu. Važno je napomenuti da je bela na prvom mestu boja za četvorotočkaše od 2011. godine.

Ipak deo belih vozila opada – 2017. godine bilo ih je 39 posto.

Evropljani najviše kupuju sive automobile

Tamnosivi automobili su najpopularniji u Evropi gde je bela na drugom mestu boja za automobile. Godinu ranije, ove dve boje su Evropi imale udeo od 25 odsto. Sada tamno siva čini 27 posto, a bela 23 posto.

Iza sive i bele dolaze crna, tamno siva i srebrno siva.

Zanimljivo je da je popularna i plava boja, a ona je postala tradicionalno obeležje električnih automobila. Njena prodaja naglo raste od nekadašnjih 1 do 8 posto u svetu. Trenutno je popularnija od srebrno sive u Severnoj Americi, Africi, Japanu, Južnoj Koreji i Evropi.

Siva i crna najpopularnije boje u Britaniji

Svoje specifičnosti ima i treće veliku tržište – Velika Britanija.

Siva je tokom prošle godine bila najpopularnija boja za nove automobile koji su se prodavali u Velikoj Britaniji. To je četvrtu godinu zaredom 2021. godine, prema Udruženju proizvođača i trgovaca motornih vozila.

U Britaniji je 2021. prodato je oko 408.155 sivih automobila, što predstavlja 24,8% ukupnog tržišta. Crni automobili su činili 20,5% tržišta, u brojkama, tačnije 337.351 automobil.

Crna je bila dominantna boja automobila u Britaniji između 2009. i 2012. godine.

U Velikoj Britaniji bela je zauzimala 17,2%, dok su plava i crvena bile četvrta i peta najpopularnije boja. Prvi put od 2015. godine porasla je prodaja zelenih automobila i to za 24% na 17.927 jedinica.

U najpopularnije boje za automobile sve češće spadaju i eko egzotične

Mark Hejz iz Udruženja proizvođača i trgovaca motornih vozila kaže kako su se britanski vozači tokom pandemijske 2021. godine držali svojih poznatih favorita sivih, crnih i belih automobila.

Međutim, ispod haube, odnosno u ”boji” korištene tehnologije došlo je do prave promene. Svaki šesti kupac odlučio se da ide na “zeleno”, tačnije, da kupi automobil sa ekološkim (električnim) karakteristikama motora.

Navodi se još i da je siva bila najpopularnija boja u svakom delu Velike Britanije prošle godine. Oko 25,3% novih automobila prodatih u Engleskoj bilo je sivo, dok je 22,9% u Škotskoj, 22,8% u Velsu i 21,7% u Severnoj Irskoj takođe bilo u toj boji.

Od modela zavisi koja je najpopularnija boja

Postoji razlika u modelima: kompaktni automobili, gradski i sportski automobili bili su najpopularniji u beloj boji. Luksuzni automobili uglavnom prodavali u crnoj boji.

U Britaniji i još nekim delovima Evrope Folksvagen Golf je bio najpopularniji sivi automobil. Volvo KSC40 se najviše prodavao u crnoj boji. Tesla Model 3 se najviše prodavao u beloj boji.

Najveći rast zabeležile su neobične boje. Zlatna je dobila na popularnosti za 231,8%, žuta za 33,13% i tirkizna za 19,2%.

Međutim, ove tri su i dalje činile samo 0,9% ukupnog tržišta.