Novi Rolls Royce znak za 111. rođendan

Foto: autocar.co.uk

Na svoj 111. rođendan znak po kojen je Rolls Royce prepoznatljiv dobio je svoj novi redizajnirani izgled.

Prije više od jednog veka, 6. februar 1911. godine prvi put je službeno predstavljeno nešto što je verovatno postalo najprestižniji i najpoznatiji znak na haubi motora u istoriji automobila.

Događaj je upriličen prilikom predstavljanja električnog modela Spectre, najaerodinamičnijeg automobila koji je kompanija ikada proizvela.

Naravno, Rolls-Royce Spirit of Ecstasy nije samo ukras za haubu – on je oličenje čuvene i legendarne elegancije poznatog britanskog brenda. Sada je dobio svoju novu verziju znaka za potpuno budućnost koja bi trebalo da bude potpuno elektrifikovana.

Urađen je na osnovu crteža autora Charlesa Sykesa.

Specifičnosti novog znaka

Novi Spirit of Ecstasy je oko 17 milimetara kraći od postojećeg dizajna, visok je 82,7 milimetara. Haljine na figurici – koje mnogi često i pogrešno zamenjuju sa krilima – su preoblikovale da budu aerodinamičnije i realnije.

U Rolls Royceu su se konsultovali sa stilistima u vezi sa dizajnom znaka. Načinom na koji je predstavljena kosa, odeća, držanje i izraz lica, dobijeno nešto što su nazvali, “autentična, a savremena aura”.

Rolls royce redizajn znaka
Rolls Royce Spectre (foto: autocar.co.uk)

Svaki Spirit of Ecstasy će se razlikovati od prethodnog. Svaki će biti ručno izrađen nakon tradicionalnog procesa livenja pomoću voska.

Ljubitelji Rolls-Roycea ne treba da brinu jer je moderni Spirit of Ecstasy još uvijek lako prepoznati kao istu onu figuricu koja krasi luksuzne modele već decenijama.

Stav koji novi Rolls Royce znak odaje je i dalje čvrst, odlučan, okrenut prema napred sa svjetlucavim završetkom.

Međutim, kada se pogla izbliza može se prietiti da ovaj Spirit of Ecstasy ne stoji ravno kao prije i umesto toga, figura je predstavljena u stavu čučnja sa savijenim nogama i jednom nagnuta napred.

U Rolls Roycey nazivaju ovaj stav stavom “prave boginje brzine”.

Praktični aspekt ovih promjena je bolja aerodinamika. Nova figura je malo kraća, a oblik bi trebao pružati manji otpor vjetru što je važno kada su u pitanju električna vozila.

Podešavanje čak i najmanjeg detalja za manji otpor vetra znači veći domet vozila sa baterijom, a Rolls Royce već se pohvalio da predstojeći Spectre EV već ima koeficijent otpora od samo 0,26.

Napominjemo da će postojeći modeli Phantom, Ghost, Wraith, Dawn i Cullinan nastaviti da koriste postojeći dizajn figurice.