BMW menja boju

BMW koji menja boju na sajmu
Foto: bmwblog.com

Na CES sajmu elektronike koji je održan početkom januara u Las Vegasu BMW je predstavio inovativan model automobila koji je sposoban da menja boju.

Koncept se zove iX Flow i poseduje tehnologiju koju BMW razvija duže od decenije.

BMW iX Flow se ipak još nije našao u masovnoj proizvodnji.

Kako se menja boja BMW-a

Automobil menja boju zahvaljujući E-Ink tehnologiji, a istu takvu koriste ekrani e-readeri kao što je Amazon Kindle.

Funkcioniše tako što je celi automobil presvučen folijom koja sadrži nekoliko miliona mikrokapsula E Inka.

”Uzeli smo taj materijal koji podseća na nešto poput veoma tankog papira i izazov je bio da ga postavimo na 3D objekat poput automobila”, rekla je Stella Clarke, inženjer za istraživanja u BMW-u.

Svaka od ovih kapsula napunjena je negativno naelektrisanim belim pigmentima, a crnim pigmentima koji su pozitivno naelektrisani.

Pritiskom na taster električno polje uzrokuje da se beli ili crni pigmenti skupljaju na površini mikrokapsula i tako meanjaju boju.

Sada se promena kontroliše pomoću aplikacije na smartfonu, a u budućnosti predviđeno je da taster za kontrolu bude ugrađen u automobil ili čak da se boja menja samo pomoću gesta vozača.

Kakva je svrha BMW-a koji menja boju?

BMW-a na ovo pitanje odgovara da promena boje iX Flowa doprinosi zagrevarnju i hlađenju unutrašnjosti automobila u različitim vremenskim uslovima.

Sunčevi zraci se tokom leta pomoću bele boje karoserije reflektuju i pomažu u hlađenju, a siva boja apsorbuje toplotu zimi i smanjuje potrebu za grejanjem.

U BMW kažu da je ovakva tehnologija energetski efikasna jer je protok struje potreban samo prilikom promene boje. Nije zanemariva ni estetska i statusna korist od posedovanja ovakvog automobila.

Za sada se menaju samo dve boje, ali plan je da u budućnosti iX Flow poseduje ”šarenije” opecije.

Mnoge ljubitelje automobila ovo će podseitii na autiće-igračke koji s menjali boju ako ih stavite u nešto topliju vodu.