Ferrari: Prodaja bilježi rekorde, radnici dobili bonuse

Ferrari
Foto: Pexels.co

Ferrari je isplatio bonuse svojim radnicima jer je zabilježena rekordna prodaja automobila tokom 2021. godine.

Prošla godina, ako pitate širom auto-moto industrije, nije bila najsjanija zbog različitih faktora koje je prouzrokovala pandemija korona virusa. Za Ferrari je bila najbolja ikada kada je u pitanju prodaja vozila.

Prodaja ferrari auta u brojkama

Ferrari je prodao 11.155 automobila kupcima širom sveta što je za 22,3 odsto bolji rezultat nego godinu ranije. Zbog ovih brojki zaposleni su dobili bonuse od 12.000 evra.

Najimpresivnije je to da je prodaja Ferrarijevih modela bila bolja čak i od perioda prije pandemije virusa. Prodaja iz 2021. je za 10 procenata bolja nego 2019. godine.

Ovo je povećalo očekivanja za tekuću godinu a iz Italije su potvrdili da imaju narudžbe do 2023. godine.

Uskoro će Ferrari predstaviti SUV pod nazivom Purosangue i ovaj automobilski gigant takođe se priprema za ulazak u svet elektrifikovane automobilske industrije, a izlazak iz doba brzih sportskih automobila sa benzinskim motorima.

Gdje Ferrari najviše prodaje automobile?

Ferrari je tokom prošle godine najviše automobila dostavio u tri tržišta: Evropu, Bliski istok i Afriku. Ukupno je isporučeno 5.492 modela, najviše u Evropu gde je najveća potražnja.

U Severnu Ameriku otišlo je 3.000 novih Ferrarija, a veliku tržište Kine, Hong Konga i Tajvana osetno manje – tamo je Ferrari kupilo 899 mušterija. Međutim ovo je skoro dupli rast prodaje u ovom delu sveta, hvale se u Ferrariju.

Gledajući pojedinačno po državama SAD su daleko najvažnije pojedinačno tržište sa sportske modele Ferrarija. Poslednjih godina, petina ili četvrtina od svih Ferrarija prodavana je u SAD-u.

Kupci su najviše tražili modele sa V8 motorima, ukupno 34,6 odsto, a opala je prodaja Ferarrija sa V12 motorima.

Ferrari nije saopštio egzaktne podatke koliko je kojih modela prodato, ali F8 porodica modela zajedno sa Ferrari Roma i SF90 Stradale su najviše dominirale u globalnoj distribuciji.

Tokom godine Ferrari Portofino M i SF90 Spider takođe su bili u uzlaznoj putanji popularnosti.

Isporuka Ferrari Monza SP1 i SP2 bila je veća u odnosu na 2020. godinu uz istovremeno planiranje i dostizanje kraja proizvodnje tokom godine.

U ovoj godini predviđena je, osim pomenutog Purosanguea, proizvodnja Ferrari Daytona SP3 a isporuke će početi 2023. godine. Model V6 Hybrid Ferrari 296 GTV i 812 Competizione trebalo bi da počne ove godine.