Audi A4 Allroad – karavan i terenac bez prave konkurencije

Audi a4 allroad
Foto: Audi

Audi model A4 Allroad sa quattro pogonom prvi put je predstavljen pre više od 13 godina i dalje predstavlja jedinstven spoj karakteristika.

Audi Allroad pojavio se početkom novom milenijuma. Zasnovan je na standardnom A6 Avant karavanu. Kasnije se Allroad verzija proširila i na druge modele, a Audi A4 allroad predstavljen je 2008. godine.

Audi A4 Allroad je postao model automobila za kupce robustniji izgled i vozilo sposobno za ”skretanje sa glavnih puteva”.

S tim u vezi A4 allroad je dobio niz nadogradnji. Jedna od njih je quattro pogon na sva četiri točka koji je zadržan i u kasnijim modelima. Najvidljiviji su sada već poznati plastični delovi, deblji branici sa umecima, povećana visina (2,3 cm).

Dodat je i Off-Road režim vožnje uz standardni Audijev Drive Select sistem, koji optimizuje gas, upravljanje i menjače za vožnju van puta.

Verzije Audi A4 Allroad-a

Verzija iz 2008/2009. prizvodila se do 2015 (tzv. B8) . Fejsliftovani se pojavio 2011. godine i pravljen je do 2015, a od naredne je u pogonu B9 (aktuelna verzija).

Dok se neka terenska vozila obično nude sa jednim izborom motora i sa jednom ili dve opreme, A4 Allroad ima niz dostupnih opcija.
Jedna benzinac 2.0 TFSI sa 250 konjskih snaga, druga dizelaš 2.0 TDI sa 187 i 190 KS, i 3.0 V6 TDI sa 218 KS i 272 KS.

Svi modeli osim najmoćnijeg dizela dolaze sa Audijevim sedmobrzinskim S tronic menjačem sa dvostrukim kvačilom (turbo dizel dobija Tiptronic kutiju sa osam brzina), a svi automobili takođe imaju quattro pogon na sva četiri točka kao standard.

Na tržištu važi da Audi A4 Allroad nema direktnu konkurenciju. Slični automobili sa nižim specifikacijama su Volksvagen Passat Alltrack i Insignia Country Tourer, dok su Škoda Octavia Scout i Subaru Outback i dalje jeftiniji, ali ne baš tako luksuzni.

Skuplji i veći rivali su Mercedes E-Klasa za sve terene i Volvo V90 Cross Country.

Novi model

Aktuelni novi model u Audijevil salonima karakteriše velika udaljenost od tla, ekstrovertan dizajn i visoka funkcionalnost

Kombinacija serijskog pogona na sve točka quattro, snažnog motora i karakteristika specifičnih za allroad modele pokazuje sve kvalitete terenskog vozila.

Audi A4 allroad quattro vizuelno naglašava offroad karakter svojim karakterističnim spoljnim dizajnom. Kućišta točkova jasno su izbočena i bojom su jednako istaknuta kao i prednji i zadnji branci i bočni pragovi. Ti elementi tipični za allroad modele serijski su izvedeni u sivoj mat lakiranoj boji, a opciono se mogu takođe dobiti u metalik boji ili u boji vozila.

Točkovi su dvanaest milimetara veći od onih u osnovnom modelu. Spreda je moćna singleframe rešetka sa vertikalnim prečkama.

Cena novog i polovnih modela

Aktuelna ponuda novo modela: allroad 45 TFSI quattro s- tronic, benzin 1984 (2.0), 7 brzina -49.365 evra

A4 allroad 40 TDI 2.0 quattro S-tronic SA 7 brzina je 49.139
Na tržištu su česti modeli iz 2009 godine po ceni od oko 9.6 evra, do oko 10 i više, sa standardnim 2.0 TDI motorom, i različitom kilometražom.

Neki su naravno prevalili više od 200.000 kilometara.

S manjom kilometaržom i novijim godištem cena se penje do oko 14.000 evra, a model iz 2016. se može naći za oko 17.000. Cifra se približava granici od 20.000 za modele stare četiri ili pet godina.