Mercedes G klasa: Kako je ušao u legendu

Foto: Shutterstock

Više od 40 godina Mercedes G klasa impresionira ljubitelje automobila širom sveta.

Pre svega markantnost ovog mercedesovog terenca obezbeđena je robustnim dizajnom čije su linije, uglovi i ivice odmah postale kultne. Nakon izgleda dolaze naravno i performanse.

Kao svakom vozilu i G klasi se može naći mali milion mana. Ipak, epodeljeno je mišljenje da je ovo kultni model u nizu takvih koje je proizveo i dizajnirao mercedes benz. Ikonični oblik je ostao veran svom originalnom dizajnu i odoleo svakom trendu.

Zanimljivo je da je sada, u vreme kada se isporuka novih automobila čeka veoma dugo, g klasa jeftinija ako se naruči novi mercedes , nego ako kupujete polovan – jer polovan možete dobiti odmah.

Kako je nastao Mercedes G klasa?

Zanimljiva je istorija ovog modela. “Gelandevagen” (na nemačkom za “terensko vozilo”) je prvobitno razvijen za vojne potrebe po nalogu iranskog šaha (vladara), koji je u to vreme bio jedan od akcionara u Mercedesu.

Civilna verzija G klase pojavila se 1979. godine. Robustan i jednostavan terenski automobil, 1990. godine dobio je unapređenu, remontovanu verziju kako bi bio luksuzniji i pogodniji za vožnju.

Međutim, bilo je potrebno da prođe još par godina prije nego što zacementira svoj kultni status?

Uloga SAD u mitu o G klasi

Naravno, ovo se dogodilo kada je zvanično uvezen u SAD ranih dvehiljaditih godina.

Uskoro postaje statusni simbol, prvo za one koji su smatrali da je Range Rover previše jednostavan i dosadan, a zatim i za druge koji su mogli da ga priušte.

Mercedes je nastavio da poboljšava originalnu G klasu tokom sledeće decenije izbacujući nove modele kao što su G65 sa V12 motorom i Maibach G650 Landaulet. Ali čak i tada, i dalje se osećao isti ”šmek”.

Predstavljanje G-Vagena

U januaru 2018. Mercedes je u Detroitu predstavio G-Vagen. Taj novi model G klase je bio nešto kao otkrovenje, potpuno je redizajniran iz temelja, ali je i dalje zadržao kultni dizajn.

Zbog opreme G-Klasa je imala auru automobila iz 21. veka koji je zaslužio cenu od preko 130.000 dolara i njena popularnost je eksplodirala.

G klasa je prodata u 41.174 primeraka širom sveta u 2021. godini, što je najbolji prodajni rezultat od lansiranja modela. Preko 8.500 otišlo je u SAD.

Ovo bi bila prilično neverovatna brojka čak i bez globalne pandemije i razornog nedostatka poluprovodničkih čipova. Takođe, Mercedes je još pre par meseci zatvorio knjigu narudžbina za skoro sve svoje V8 modele za 2022. godinu !