Škoda Rapid – istorija i sadašnjost modela (i cena, naravno)

škoda rapid cena
Foto: Shutterstock

Škoda Rapid sa svojim jednostavnim dizajnom i opremom imala je svhru da na tržištu ponudi malo veći automobil čija je cena prihvatljiva.

Ciljna publika su oni kojma je Škoa Octavia prevelika, a Fabia premala.

Rapid se pojavio 2012 i krasila su ga sve karakteristike kojima se Škoda ponosi: pouzdanost, praktičnost, jednostavnost, dovre performanse u vožnji i cena.

Naziv Rapid se prvi put pojavio dalekih 1930-ih za Škoda Rapid i 1984.

škoda rapid cena
Foto: Shutterstock

Škoda Rapid se više ne proizvodi za evropsko tržište

Škodu Rapid je na evropskom tržištu od 2019. zamenila nova Scala, ali Rapid je i dalje aktueal na drugim tržištima, pre svega u Rusiji i Kini

Škoda Rapid je sedan ili hečbek, a u različitim varijantama pokreću je dva benzinska i dva dizel motora.

Osnova ponude Škode Rapid bila je benzinski motor 1,2 MPi (55 kW) sa tri cilindra. Tu je i Turbo benzinac 1,2 TSi sa snagom od 63 kW ili 77 kW, a vrh ponude benzinaca  je rezervisan za četvorocilindarski 1.4 TSi sa izlaznom snagom od 90 kW.

Dizel motore predstavljaju četvorocilindrični 1.6 TDi u dve verzije snage od 66 kW i 77 kW. 

U ponudi su tri nivoa opreme: Active, Ambition i Elegance. Proizvođač je takođe pripremio tzv. zeleni paketi pod nazivom Green Line, paket uključuje sistem start-stop, gume sa smanjenim otporom kotrljanja.

U proleće 2017. godine, proizvođač je predstavio redizajniranu Škodu Rapid. Trocilindarski TSi dolazi u dve varijante snage od 70 i 81 kW, zamenjujući 1,2 TSi (66 i 81 kW). U slučaju šasije, napravljene su manje izmene kako bi se poboljšala udobnost vožnje na lošijim putevima i smanjila buka guma.

škoda rapid cena
Foto: Shutterstock

Cena i pouzdanost

Pouzdanost Škode Rapid je na dosta dobrom nivou. Problemi se obično javljaju samo pri velikoj kilometraži, lošem  tretmanu prema automobilu ili zanemarivanjem održavanja. Servisa ima dosta i cene su povoljne.

Cena na u prodaji kreće se od oko 5,5 hiljada evra za model Škoda Rapid iz 2013 godine. Za oko 11,5 hiljada KM kupićete model iz 2019. kada je Rapid prestao da se proizvodi za naše tržište.